Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera klagomål mot förfallna villor i Brunnsäng

Ett par slitna hus i Brunnsäng har fått ett antal Södertäljebor att lyfta på ögonbrynen och undra varför inget gjorts åt dem. En del har även anmält fastigheterna till kommunen.

Sedan förra sommaren har flera klagomål kommit in mot ett par förfallna hus på Birkavägen.

Rutor ska ha krossats och altandörrar och en del av taken på ena huset har rasat in. En av anmälarna menar att stadsbilden lider av det förfallna huset och att det ”ser ut som att den är tagen ur en skräckfilm” och påpekar även att tomten är nedskräpad med skrotbilar och annat skräp.

En handläggare från miljökontoret som varit ute på plats kunde dock konstatera att det inte rörde sig om några miljöfarligt material.

Ulrika Thalén är bygglovshandläggare hos kommunen och en av dem som handlägger de förfallna husen. Hon förklarar att det är ett tillsynsärende och att det första de ska göra är att besiktiga och fotografera fastigheterna.

– Sedan skriver vi till fastighetsägarna där de uppmanas att förklara sig. Efter det kan man ta ställning till vad man ska göra. När det gäller de här skräpiga tomterna är det i sådana fall föreläggande att de ska röja upp.

Den här typen av ärenden kan dock ta lång tid innan de klaras av. Dels handlar det om att noggrant kartlägga fastigheterna och vad som behöver åtgärdas. Men även att få tag på fastighetsägaren, något som kan dra ut på tiden.

– Det kan vara någon som inte bor kvar eller har flyttat utomlands. Det kan bli en väldigt lång process att bara få tag på någon för att åtgärda det. Ibland när folk får reda på det är de snabba med att röja upp och ordna till. Men det är väldigt varierat, säger Kajsa De Vall, bygglovschef på kommunen.

Även om handläggarna tar hänsyn till det estetiska när de gör sin utvärdering är det svårt att sätta en exakt gräns för hur mycket ett hus får förfalla innan man kan kräva åtgärder.

– Vi tittar på sådana bitar och man har en skyldighet att underhålla byggnaden. Ibland kan det vara så att man kan ställa högre krav beroende på var det ligger, till exempel inne i staden där alla andra hus är underhållna. Men först och främst är det vi tittar på att någon inte kan skada sig, säger Kajsa De Vall.

Hon förklarar att de hela tiden ser på de senaste rättsfallen och vad man kommit fram till där.

– Det räcker inte med att man tycker att det är fult. Det måste vara lite tyngre. Om vi skriver ett beslut måste vi också vara tydliga med vad som ska göras för att rätta till sakerna. När det är en ovårdad tomt räcker det inte med att säga att den ska städas. Om det står fyra kylskåp och vi säger att tre ska bort kan det fjärde stå kvar. Det är hela tiden väldigt viktigt att vara tydlig, säger Kajsa De Vall.