Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera jubileum under året stundar för dagens jubilar

När Solveig Eriksson och Lars Mann var över 60 år bytte de lägenheten i Nykvarn mot ett hus på 200 kvadrat. I år firar de båda 50 år som sambos och i dag firar Solveig sin 70-årsdag.

Nykvarn. ”Herregud, ni är ju inte kloka, nu brukar ju andra sälja sina hus”, så löd kommentarerna när Solveig Eriksson och Lars Mann köpte sin villa i Nykvarn. Det var 2006 och Solveig var då 60 och Lars 61 år.

Solveig har bott på olika adresser i Nykvarn sedan slutet av 1950-talet då hennes familj flyttade in på Lövnäs gård. Men som vuxen alltid i lägenhet.

Vännernas kommentarer bekymrade dock föga.

– Nej, vi har aldrig varit som alla andra, skrattar Solveig, som i dag fyller 70 år.

Nu bor hon och Lars spatiöst med 200 kvadratmeter boyta, pool och trädgård. Och med ett garage som rymmer två bilar, vilket i och för sig inte förslår så långt eftersom både Solveig och Lars är bilintresserade. Och inte vilka bilar som helst utan amerikanare ska det vara. De båda har åtta stycken.

– Ja, det har blivit så. Vi besöker olika bilträffar, som den i Rättvik, dit 10 000 bilar brukar komma. Där har vi varit med sedan starten 1992. Det blir 25 år i år.

Men det blir också bil- träffar i Västerås, Eskilstuna, Uppsala och Sala.

Hon tror också att de flesta Nykvarnsbor känner henne som just veteranbilsintresserad. Allra helst sätter hon sig i en Ford Skyliner -58. I alla fall om det är fint väder.

– Ja, det är en plåtcab. I den känner jag mig tillfreds. Men annars åker jag också gärna en Pontiac, årsmodell 1958, säger hon.

I många år var hon en av Nykvarns brottarmorsor och många känner säkert igen henne från den tiden också, tror hon.

– Båda sönerna brottades och jag var engagerad i det mellan 1974 och 1990, bland annat som ledare, berättar hon.

Solveigs idrottsintresse sträcker sig dock långt längre än till brottning. Hon är i stort sett allätare säger hon.

– Ja, inte boxning men annars tycker jag om det mesta. Och kolliderar någon sport jag vill se med exempelvis en film som Lars vill titta på, ja då sätter vi oss vid var sin tv.

Även om Solveig i dag blir 70 har hon på intet sätt slagit av på takten. Hon arbetar exempelvis fort- farande. Om än bara extra.

– Jag jobbar ibland på Artursberg i Södertälje. Mest för att jag tycker det är kul och för att jag orkar. Och jag har även tidigare arbetat inom vården, mellan 1990 och 2010 på Lugnets äldreboende.

Födelsedagen då, jo den kommer att firas hemma.

– Ja, det blir tillsammans med familj och vänner.

Och åldern bekymrar inte Solveig, det är bara siffror resonerar hon.

– Ja, nä, det blir ingen skillnad, säger hon och skrattar.

Gillar att både ratta och kratta

Namn: Solveig Eriksson.

Ålder: Fyller 70 år i dag.

Familj: Sambon Lars, tre barn samt tre barnbarn.

Bor: I Nykvarn.

Gör: Pensionär men arbetar extra inom äldreomsorgen.

Intressen: Solveig har flera intressen men på somrarna är det främst amerikanska veteranbilar och trädgården som gäller. Hon har också ett stort sportintresse, slukar det mesta som har med idrott att göra och var under många år en så kallad ”brottarmorsa” när sönerna brottades.