Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera brister i lagen mot barnäktenskap

Den 1 juli 2014 infördes Sveriges nya lag mot barn- och tvångsäktenskap.

Huvudregeln är att barnäktenskap är för- bjudet. Däremot kan de godkännas om anknytning till Sverige saknas. En debatt har nu startat om kommunernas hantering av gifta barn som kommer som asylsökande.

Några kommuner, bland andra Göteborg, har valt att inte låta gifta barn bo ihop bo med sin respektive och fått stöd för denna linje av migrationsminister Morgan Johansson (S). Det är klokt. Att låta barn mellan 15 och 18 år bo med sin partner sänder fel signaler.

Samtidigt pekar debatten på ett stort problem: alla unga som bor i Sverige har inte samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap. Det strider mot Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention.

FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.

Den nya lagen mot barn-äktenskap ska ses över, meddelar nu regeringen.

Det är ett välkommet besked. Inte ett enda fall av barnäktenskap har lett till åtal sedan den nya lagen klubbades igenom i riksdagen.

Fortfarande inträffar det att svenska myndigheter registrerar även barn som bor i Sverige som gifta.

En undersökning från dåvarande Ungdoms- styrelsen visar att 70 000 unga mellan 16 och 25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med.

Det är tydligt att många unga fortfarande har anledning att känna rädsla.

Som Barnombudsmannen har påpekat kan inte barnäktenskap betraktas som frivilliga. De är tvärtom ofta kopplade till våld, utnyttjande och press från familjen.

Ett barn som har ingått äktenskap, ofta flickor som tvingats gifta sig med äldre män, har svårt att gå emot familjen och dess traditioner. Barn på flykt är dessutom särskilt utsatta.

Just barns säkerhet och rätten till en barndom glöms ibland i debatten. FN:s barnkonvention säger tydligt att barn har rätt att vara barn tills de fyller 18 år. Enligt artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är äktenskap något som endast vuxna har rätt att ingå.

Den kommande utvärderingen av barnäktenskapslagen måste dra tydliga gränser. Om Sveriges regering menar allvar med att bekämpa barnäktenskap måste alla barn som lever här få skydd i lagen.

ordförande i Svenska FN-förbundet

Sari Hillblom

ordförande i Södertälje FN-förening

Aleksander Gabelic

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel