Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler tjejer och utrikesfödda efterlyses till teknikjobb av länets arbetsgivare

Tekniksprånget har frågat svenska arbetsgivare vilka kompetensbehov de har i dagsläget. Svårast att hitta är ingenjörer och systemvetare, dessutom efterlyses fler kvinnor och utlandsfödda sökande – men även män på vissa områden.

Många arbetsgivare i Stockholms län är anslutna till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram Tekniksprånget.

När de anslutna tillfrågades, svarade 94 procent av arbetsgivarna att det är svårt att hitta ingenjörer och 51 procent behövde fler systemvetare, framkommer i ett pressmeddelande.

Enligt 86 procent av de svarande är det svårt att få tag på kvinnliga sökande till utlysta tjänster inom ingenjörsområdet, och 43 procent att de haft svårt att nå kvinnor till tjänster inom systemvetarområdet.

43 procent har angett att de vill se fler utlandsfödda sökande till utlysta ingenjörstjänster.

För vissa yrken hade emellertid arbetsgivare svårt att få manliga sökande, bland annat inom kommunikation/marknad/reklam och ekonomi.

Tekniksprånget är ett fyra månader långt program med betald praktik. Genom programmet satsar Sveriges arbetsgivare och regeringen för att säkra kompetensförsörjningen och intressera ungdomar till högre teknisk utbildning. Drygt 230 arbetsgivare erbjuder praktikplats på över 120 orter i Sverige.

Ansökningsportalen för nästa praktikperiod är öppen 16 april-16 maj. För att söka ska man antingen gå sista terminen i trean eller precis ha gått ut gymnasiet. Man ska även vara behörig till en ingenjörsutbildning, det vill säga ha läst matematik 3c, kemi 1 och fysik 1.