Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler stabslägen att vänta till våren

Klockan 13 på onsdagen beslutade sjukhusledningen på Södertälje sjukhus att avsluta stabsläget.

Enligt sjukhuset råder nu normalläge på de flesta avdelningar. Målsättningen är att öppna fler platser så snart bemanning är på plats.

Mikael Gårdebäck, chefsläkare på Södertälje sjukhus, förklarar att de kunde avsluta stabsläget på grund av utskrivningar men även att de hade ett lite lägre inflöde av patienter under tisdagen än beräknat.

– Vi gick från 115 procents beläggning till 102. Vi har haft 102 procents beläggning under hela året vilket egentligen är för mycket även det. Men vi känner igen situationen och och tyckte att vi hade kontroll på det.

Han tror dock att nya stabslägen är något som kan komma att väntas till våren. Något som bland annat beror på neddragningar inom vården och ändrade sökmönster på akutmottagningarna.

– Allt det skvalpar runt i Stockholm och då blir situationen inte långsamt bättre utan långsamt sämre. Därför tror jag att stabsläge inte kommer vara ovanligt. Man behöver samlas för att göra akuta insatser. Det är inget vi önskar förstås och det bästa vore om man hade en bra proaktiv framförhållning och beredskap att ta hand om både ökningar och minskningar i flöden. Men vårdsystemet i hela Stockholm och kanske särskilt i Södertälje är väldigt uppträngt och det gör att vi hela tiden balanserar på gränsen, säger han.

Samtidigt finns flera rutiner och planer på sjukhuset för att klara av situationer som den som uppstod i dagarna.

– Förberedelsearbete för det här är a och o. Många av de aktiviteter som gjordes sista dygnet var att göra ännu fler saker för att förbereda oss för vad som komma skall. Det handlar om åtgärder, insatser och beslut som påverkar sjukhusets kapacitet på medellång och lång sikt. Så vi har under dygnet diskuterat många kortsiktiga saker och släckt bränder men också tagit beslut om saker som ska förändra kapaciteten på längre sikt, säger Mikael Gårdebäck.