Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler privata äldreboenden stärker kvaliteten

Det är inte rimligt att den som bedömts behöva en plats på ett äldreboende ska behöva vänta, alls. Men så ser det tyvärr ut på många håll. Och bristen på äldreboendeplatser ökar.

Anmäl text- och faktafel

Enligt finansdepartementets analyser behövs 700 fler äldreboenden i Sverige till år 2026, störst är behoven i storstäderna. Men även på andra orter behövs nya äldreboenden. Enligt finansdepartementets analys behövs det så många som 155 nya äldreboenden enbart här i Stockholms län de kommande åtta åren.

I såväl Nykvarn som Södertälje förs sådana diskussioner.

Läs även: Kommunen planerar för tre nya äldreboenden – minst ett ska vara i egen regi

Det är inte troligt att kommunerna kan bygga bort bristen på äldreboenden på egen hand. Hittills har de inte förmått att hålla jämna steg med utvecklingen – ofta för att det ibland finns ideologiska skäl till att inte släppa in privata aktörer.

En tredjedel av de äldreboende som byggs i landet i år byggs av en privat aktör. Men potentialen är större och fördelarna flera. Kommunerna behöver inte låna stora belopp, och får del av de privata aktörernas kompetens när det gäller både kvalitet och långsiktig kostnadseffektivitet. Lägg därtill den omfattande kunskap som flera privata vårdföretag har, till exempel om hur man bäst bygger och ordnar omsorgen för äldre med demens.

Det finns också en brådskande uppgift för en kommande svensk regering: att lätta på reglerna och tillåt nya lösningar för morgondagens äldreboenden.

Men det finns också en brådskande uppgift för en kommande svensk regering: att lätta på reglerna och tillåt nya lösningar för morgondagens äldreboenden. Reglerna för vilken typ av byggnad som beviljas tillstånd att fungera som ett äldreboende är i dag strikta.

Det ska de naturligtvis vara, men de får inte hindra nödvändig utveckling. Låt privata aktörer i ett antal projekt utveckla, bygga och pröva nya typer av äldreboenden som inte är bundna av dagens tillståndskrav på till exempel lokalernas utformning, antal lägenheter och antal våningar. Målet är att möjliggöra för välfärdstekniska lösningar och innovationer. Annars riskerar vi att bygga in gårdagens lösningar i morgondagens boenden.

Det är hög tid att politiker på alla nivåer nu tar ansvar för att bygga bort bristen på äldreboenden.

Sabina Joyau

näringspolitisk expert, Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel