Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler platser i äldreboenden

På vårt medlemsmöte den 13 april diskuterade S-kvinnor i Södertälje PRO:s upprop om fler platser i olika former av vård- och omsorgsboenden och protesten mot att skjuta upp byggandet av nytt boende i Björkmossen till hösten 2018.

S-kvinnor ställer sig fullt ut bakom PRO:s upprop. Förutom att bristen på platser drabbar den äldre med hjälpbehov, drabbas i hög grad kvinnor. Det är oftast kvinnor som får rycka in och bistå sina gamla anhöriga när platser inte finns, ofta till priset av sin egen hälsa.

Redan år 2009, när S-kvinnor yttrade sig över ”Programförslag för Södertälje stadskärna 2009–2029, påpekade vi, att det saknades förslag om äldre- eller trygghetsboende i stadskärnan. Vi förespråkade då platser i kvarteret Lampan, där nybyggnation planerades. Förslaget togs positivt emot, men kom för sent in i planprocessen för att kunna förverkligas.

Vi vill med emfas understryka att vi vill ha äldreboendeplatser centralt, både för de boendes skull och för att anhöriga och vänner lätt ska kunna besöka och hålla kontakt. Som äldre vill vi inte bli ”deporterade” till ytterområden, vi vill kunna ta del av stadslivet så länge vi orkar.

Det är förödande för äldrevården att boendeplatser totalt sett över tid har minskat medan de äldre i behov av plats har ökat. Vårdbehoven ser olika ut och förändras dessutom snabbt.

Det är därför av största vikt att man redan i planeringsstadiet uppmärksammar detta för att ge möjlighet till flexibilitet i olika vårdformer. Det är viktigt att en stad av Södertäljes storlek kan tillgodose olika former av vårdbehov.

Och att servicehusen skrotades var väl inte så klokt?

Vi vill ha fler platser i äldre- och omsorgsboenden. Och det brådskar.

Anna-Lisa Lundmark

Ulla-Britt Persson

Kerstin Johansson

Signe Andersson

För S-kvinnor i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel