Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler och fler blir lärlingar

Över 8 300 ungdomar går idag en lärlingsutbildning i gymnasieskolan i Sverige, en ökning med cirka 14 procent sedan 2014. Det ser olika ut i hela landet, men i Stockholms län följs riksökningen.

Här ligger ökningen på ungefär 12 procent, men i till exempel Örebro har man "tappat" ungefär en fjärdedel av sina lärlingselever sedan förra året, det säger en ny rapport från Skolverket.

En enkätundersökning som presenteras i samma rapport säger att nio av tio av de lärlingsstudenter som avslutade sin utbildning förra våren, 2014, har någon form av anställning i dag. Fem procent studerar och fyra procent söker arbete.

– Vår slutsats är att elever som går etablerade lärlingsutbildningar har goda jobbchanser, säger Lotta Naglitsch på Skolverkets Lärlingscentrum. Det är positivt att allt fler yrkeselever väljer lärlingsutbildning.

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning innebär att elever som går ett yrkesprogram genomför minst halva utbildningen på en arbetsplats. Utbildningsformen passar elever som vill lära sig ett yrke ute på en arbetsplats. Utbildningen har funnits sedan hösten 2011 och leder till samma yrkesexamen som ett skolförlagt yrkesprogram.

Källa: Skolverket