Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler måste få chansen att bli friska

Runt om i Sverige lider i dag omkring 45 000 människor av den allvarliga sjukdomen hepatit C. Hepatit C är en smittsam sjukdom och enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten drabbades ytterligare cirka 500 personer i Stockholms län under 2015.

Sjukdomen leder ofta fram till allvarliga komplikationer som skrumplever och levercancer. Samtidigt har det skett stora genombrott när det gäller behandlingar, men tyvärr kommer inte dessa nya och effektiva behandlingar alla till del. Detta trots att vi är många som nu bär på förhoppningar om att bli fria från vår sjukdom.

Hepatit C är en smittsam sjukdom som ofta är symptomfri till en början, men på sikt utvecklar många patienter allvarliga leversjukdomar till följd av sin hepatit. Att sjukdomen till en början kan vara i det närmaste symptomfri innebär en uppenbar risk för fortsatt spridning av viruset.

Framstegen som nyligen skett är på många sätt revolutionerande. Förut var behandlingarna inte alls lika effektiva och hade mycket påtagliga biverkningar. Det innebar att många patienter inte blev friska eller rent av tvingades att avbryta behandlingen på grund av biverkningarna.

De behandlingar som nu finns att tillgå är i det närmaste fria från biverkningar och så många som 95 procent av patienterna kan bli fria från viruset efter så kort tid som tolv veckor. De nya behandlingarna är något dyrare än de gamla. Det innebär att patienter nekas behandling trots att många av oss fått nytt hopp om att bli friska. Därför är det glädjande att staten skjutit till pengar för att landstingen ska kunna behandla fler. Ändå finns det landsting som begränsar sig till att behandla de sjukaste patienterna och i förhållande till dem som smittas är de patienter som fått ta del av de nya behandlingarna för få.

Något måste göras för att fler ska få en chans att bli friska. Landstingen måste sträva efter att behandla fler. Därtill behövs en nationell handlingsplan för behandling av hepatit C. Med de framsteg som skett har vi för första gången möjlighet att helt utrota denna allvarliga sjukdom. Många andra länder har tagit initiativ till denna typ av handlingsplaner, men i Sverige har vi fortfarande ingen plan på plats.

För oss patienter här i Stockholms län och runtom i landet är det mycket frustrerande att många som bär på sjukdomen inte kan få det viktiga beskedet om att du nu ska få möjligheten att bli frisk.

Därför vore det viktigaste löftet till oss patienter så här i början av det nya året ett besked om att det nu är dags för nästa steg mot att på sikt utrota sjukdomen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel