Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kommuner ska ta emot ensamkommande

Migrationsminister Morgan Johansson uppger att han tidigare sett att incidenterna på de stora asylboendena ökar, men inte på HBV-hemmen för ensamkommande barn.- Det kan hända att vi kommer att se mer av det nu också, när vi har så pass många att ta hand om, säger han.

Annons

Johansson pekar på att en del av lösningen är att bättre sprida barnen över landets kommuner. Regeringen gav på torsdagen Migrationsverket i uppdrag att ta fram en fördelningsnyckel för i vilka kommuner ensamkommande barn ska placeras. Vissa kommuner kommer att få ta emot fler än de gjort hittills.

- Det kommer att bli de som tidigare inte tagit emot så många. Vi talar om Lidingö, Danderyd, Täby och Vellinge. Det är den typen av kommuner som varken har många asylboenden eller många invandrare som redan bor i kommunen, säger migrationsministern.

Fördelningsmodellen ska bland annat ta hänsyn till hur många barn kommunen tagit emot tidigare, hur många asylsökande och invandrare det finns i kommunen. Många ensamkommande barn hamnar i kommuner där det finns många invandrare på grund av att de har någon typ av anknytning till personer där. Sådana kommuner är till exempel Botkyrka, Södertälje och Malmö. Anknytning kan framöver komma att spela mindre roll när barnen placeras.