Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler åtgärder mot den svarta hyresmarknaden krävs

Annons

De senaste åren har en oroande utveckling inom hyresrättsbeståndet skett på flera håll i landet. En parallell bostadsmarknad med tydliga inslag av grov, organiserad ekonomisk brottslighet har växt fram.

Regeringen föreslog nyligen att åtgärder mot handeln med hyreskontrakt och olovlig andrahandsuthyrning ska vidtas genom skärpt lagstiftning. Förslaget välkomnas efter att vi under lång tid påtalat behovet av krafttag på området. En ny lag är bra – men inte tillräckligt för att få ordning på hyresmarknaden.

Anmäl text- och faktafel

Handel med kontrakt och olovlig andrahandsuthyrning används i dag som ett sätt att tjäna pengar. Det är en marknad som lockar och göder den organiserade brottsligheten. Alla sätt att hyra ut bostäder används och skapar stor oreda i flera av Sveriges kommuner. Det leder många människor in i en falsk trygghet som i värsta fall kan leda till vräkning när den så kallade ”bostadsförmedlaren” stoppar de svarta hyrorna i egen ficka utan att betala den egentliga hyresvärden.

Nu föreslår regeringen bland annat att den som köper ett hyreskontrakt ska kunna dömas för brott, till skillnad från tidigare då enbart säljaren kunnat straffas. Det föreslås också en inskränkning av bytesrätten genom att hyresgästerna ska ha bott i sin bostad minst ett år innan ett byte får ske samt att hårdare regleringar om hyra vid andrahandsuthyrning ska införas.

Det är betydande åtgärder för att få bukt med problemen, men för att på allvar hindra en fortsatt utveckling av den parallella bostadsmarknaden är det hög tid för skärpt lagstiftning även på andra områden.

Människors sociala och ekonomiska utsatthet i kombination med rådande bostadsbrist har skapat incitament för kriminella individer att tjäna pengar.

För det första måste lagen om eget boende, Ebb, avskaffas. Människors sociala och ekonomiska utsatthet i kombination med rådande bostadsbrist har skapat incitament för kriminella individer att tjäna pengar. Ebo-lagen har starkt bidragit till denna utveckling då människor i sin desperata längtan efter ett boende tvingas rakt in i en värld kantad av falsk trygghet. Att avskaffa Ebo skulle innebära bättre kontroll över nyanländas boendesituation och minskad risk att människor utnyttjas men också vara ett led i arbetet mot utanförskap och segregation.

För det andra behöver en ny folk- och bostadsräkning genomföras. Folkbokföringsbrott har återinförts från 1 juli 2018, det räcker dock inte. Senast en räkning gjordes var 1990 och sedan dess har tyvärr alltför många brister och rent fusk etablerats.

Folkbokföringen måste återupprättas så att vi kan vara säkra på att rätt personer bor på rätt adresser

En stor del av välfärdssystemet är kopplat till en tillförlitlig folkbokföring. Rättigheter som tillgång till försörjningsstöd och andra bidrag, platser för barnen i skola/förskola, tillgång till vuxenutbildning, rösträtt i kommunala val och tillgång till äldreomsorg styrs utifrån var du är folkbokförd. Det gäller även skyldigheter som att betala skatt.

Brister i folkbokföringen och bristande tilltro till den riskerar att bli systemhotande. Folkbokföringen måste återupprättas så att vi kan vara säkra på att rätt personer bor på rätt adresser och möjligheterna att dela information mellan myndigheterna måste förstärkas.

Ordning och reda ska råda på bostadsmarknaden och det är hög tid att vidta de åtgärder som krävs för att nå dit. Ju längre tid vi väntar, desto fler hamnar i klorna på oseriösa, kriminella individer som handlar med människors utsatthet.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot

Yilmaz Kerimo (S)

ordförande Telge Bostäder och Telge Hovsjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel