Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det liv, finns det hopp

Mina stora drömmar och ambitioner, som jag planerade med mina barndomskompisar i mitt hemland Syrien, välsignat med kärlek och långt från allt hat, gick inte i uppfyllelse.

Annons

Terroristerna kom och stal vår barndom. De satte en prägel av sorg över vår stad och bar slagord om fördärv och undergång. De dödade och krossade förhoppningar och ambitioner i oss.

Allt förändrades, förhållanden förändrades. Vi började leta efter skydd i ett land där säkerhet och fred inte är en självklarhet.

De började kidnappa människor och barn och göra dem till en inkomstkälla för att finansiera deras skräck. Det var inte allt, de började bomba statliga institutioner, skolor och dagis oavsett om där fanns barn eller inte!

Jag kan inte glömma den bombningen som inträffade nära min skola. Jag kände att döden var snabbare än ett ögonblink. Allt glas, alla stenar och allt blod utspritt på marken framför mig. Alla döda kroppsdelar som låg överallt. Det går inte att beskriva.

Saker blev ännu värre. De började hota att kidnappa eller mörda min far eller någon av vår familj om vi inte gav dem pengar.

Förutom svåra levnadsförhållanden – inget vatten, ingen el, inget skydd – blev staden som en spökstad, inga människor.

Allt detta gjorde oss tvungna att gå ifrån en bitter verklighet till en osäker framtid.

Folk började fly från terrorism, i mitt hemland Syrien. Några av dem flydde över havet, riskerade sitt liv och sina barns liv för söka skydd. De gick långa sträckor mellan länder.

Jag reste med min familj till Beirut. Vi bodde där i över ett och ett halvt år.

Efter allt lidande gick min dröm i uppfyllelse. Vi kom till Sverige,

Livet började förändras till det bättre, säkerheten återvände till våra hjärtan och vi började anpassa oss till ett nytt liv. Vi började bygga upp vår framtid igen.

Jag tackar det svenska folket och den svenska regeringen, som gav oss hopp om ett nytt liv.

Så länge det finns ett liv finns det hopp.

Södertälje

LilyaRosa Saliba

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel