Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det en smärtgräns för vad Grafikens hus får kosta?

 
Turbulensen kring Grafikens hus
Visa alla artiklar

30 miljoner kronor. Det är storleken på den senaste kostnadsposten som Södertälje kommun nu tänker ta på sig för att Grafikens hus ska kunna hålla till i stan.

Det kommunägda bolaget Telge fastigheters styrelse har beslutat att bekosta och genomföra en renovering av det fallfärdiga Gjuteriet vid Tom Tits experiment– där krossade fönsterglas och småträd som växer genom taket är det mest påtagliga tecknet på fastighetens nuvarande standard, förutom teglet som lossnat från fasaden.

Men i styrelseprotokollet framgår också tydligt att man inte kan vara säker på att upprustningen ska stanna vid just 30 miljoner kronor. Vilket inte är så konstigt. I det beslutsunderlag som styrelsen fick står: "En renovering av huset i syfte att enbart reparera skadorna på de bärande konstruktionerna samt att få byggnaden helt tät från mera åverkan utifrån kostar cirka 30 mkr. För att kunna nyttja lokalerna till någon verksamhet tillkommer därutöver kostnader för installationer samt inredning med ytterligare cirka 30 mkr"

60 miljoner redan där alltså.

Trots det tar styrelsen, enligt protokollet, följande beslut: "I det fall renoveringskostnaderna förväntas nämnvärt överskrida nu angiven nivå på 30 mkr, så ska ärendet åter tas upp för beslut i styrelsen".

På pappret låter det som en säkerhetslina.

För dig som är pluskund [+]: Telge Fastigheter renoverar Gjuteriet för 30 miljoner kronor - men ytterligare 30 miljoner behövs för att kunna bedriva verksamhet

Men i praktiken innebär det knappast någonting – fastighetsbolaget har inget val. Södertäljes rödgröna styre har redan lagt så mycket prestige i detta äventyr.

Ingen utgift verkar vara för hög när det gäller Grafikens hus etablering. Alltsedan november 2015, när beskedet kom om att den ansedda kulturinstitutionen ville komma till Södertälje, har kultur- och fritidskontoret pumpat in miljonbelopp. Initialt utan att några politiska beslut var fattade eller att kultur- och fritidsnämndens ledamöter ens var informerade.

Kontorschefen Staffan Jonsson och nämndordföranden Anna Bohman Enmalm (S) rundade den demokratiska processen när de agerade på egen hand. Helt utan utredningar, kostnadsberäkningar eller avtal. Nämnden ställdes sedan inför fullbordat faktum.

För dig som är pluskund [+]: Grafikens hus fick bidrag utan politiskt beslut

Ledande företrädare för Grafikens hus – vd Nina Beckmann och projektledaren Ewa Stenstam – skrev redan 2015 att Gjuteriet var den plats där man ville etablera sig, och man konstaterade att man hade "ett stort arbete framför oss med att hitta samarbetspartners och externa finansiärer".

Enligt Grafikens hus hemsida har detta stora arbete hittills gett blott fem samarbetspartners, varav Södertälje kommun och Telge fastigheter är två – övriga är Statens kulturråd, landstinget och Postkodlotteriet.

Kontorschefen Staffan Jonsson och nämndordföranden Anna Bohman Enmalm (S) rundade den demokratiska processen när de agerade på egen hand.

Initialt var tanken att Grafikens hus skulle överta Gjuteriet, ordna finansiering och stå för upprustningen. Uppenbart har man inte klarat av detta. Och nu tar kommunen, genom Telge fastigheter, hand om även den kostnaden för att sedan hyra ut lokalen.

Och risken att kostnaden drar iväg utöver de 30 miljonerna ska inte underskattas. Inte minst eftersom det råder osäkerhet om hur kontaminerad marken runt Gjuteriet är. Den första industriverksamheten etablerades i området på 1860-talet. Och så sent som i fjol genomfördes en omfattande marksanering av parken i den norra delen av Tom Tits experiment – nära där Gjuteriet ligger – sedan länsstyrelsen vid en rutinkontroll funnit höga halter av koppar, samt förhöjda halter av bly och PCB i marken.

För dig som är pluskund [+]: Så var Grafikens hus första år i stan – och här är planen för nästa år

Mindre osäkert är att renoveringen av själva byggnaden blir en dyr affär och kan spräcka kalkylen – huset har varit fallfärdigt i decennier.

Strikt affärsmässigt är upprustningen en minst sagt tveksam affär, svår att räkna hem. Och för Södertäljeborna likaså. För när det kommunala bolaget plöjt ner miljoner för upprustningen blir det skattebetalarna som får stå för lejonparten av den hyra som Grafikens hus kommer att betala.

Mindre osäkert är att renoveringen av själva byggnaden blir en dyr affär och kan spräcka kalkylen – huset har varit fallfärdigt i decennier.

Sedan tidigare har kommunen beslutat om ett årligt verksamhetsbidrag till Grafikens hus på 1,8 miljoner kronor till och med år 2021 – ett belopp som kommer att höjas med 600 000 kronor per år, till 2,4 miljoner, så fort som kulturinstitutionen har "en egen fast utställnings- och verksamhetslokal" i Södertälje – vilket man när beslutet togs räknade med kommer att ske redan 2018.

Avtalet stipulerar alltså att 600 000 kronor varje år finns att hämta i ett rent hyresbidrag för Gjuteriet – en betydande summa som andra hårt kämpande kulturverksamheter i Södertälje säkerligen höjer på ögonbrynen åt.

Och frågan man måste ställa är om Grafikens hus etablering i Södertälje verkligen kan få kosta hur mycket som helst? Finns det en smärtgräns även för kommunens rödgröna politiker?