Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finalspel – då hyllar stjärnan Bosnic

John Robersons Chalon står på tröskeln till final i Europe Cup. En förklaring till succén?– Jag ger mycket credd till Vedran Bosnic, säger John Roberson.

Annons

Chalon-sur-Saône, i hjärtat av södra Bourgogne, är drabbat av ett svårt fall av basketyra. När biljetterna till helgens finalspel i Europe Cup släpptes ringlade långa köer utanför biljettluckorna.

På stan kan John Roberson inte gå särskilt långt utan att fans vill prata om hemmalagets stundande semifinal.

– ’Ni måste vinna’. Till och med de som inte talar engelska lyckas säga det där, berättar John Roberson i en intervju med Fibaeurope.

Den förre Södertäljeguardens franska framgångar blir bara större och större. I ligaspelet ligger klubben på slutspelsplats. John Roberson är topp fyra i assistligan. Chalon har redan förlängt kontraktet – och i dag dirigerar Roberson den bästa offensiven i hela Europe Cup.

Chalon snittar 90,4 poäng per match – och Roberson är lagets främste kreatör med 5,5 assister, utöver sina 12,7 poäng från bakplan.

– Vi har många skyttar, vi kan sträcka ut golvet, vi kan springa. För mig som pointguard är det ett perfekt system, för jag får styra showen, ropa ut spel och få alla involverade, säger 27-åringen.

Men att ta steget till den europeiska kontinenten var inte en enkel omställning för Roberson, som kom direkt från college.

Först efter sejourer i både Slovenien och Schweiz fann sig Roberson till rätta i Kings.

Och även i Södertälje tog det en tid för pointguarden att vänja sig vid systemet.

– Jag ger mycket credd till Vedran Bosnic för det. Han hjälpte mig verkligen att utvecklas till den spelare jag är nu. När jag först kom till Sverige var jag mer av en poänggörande pointguard, jag såg inte golvet lika bra som jag gör i dag. Men att tillbringa tre år med honom hjälpte mig att läsa försvaret, att läsa pick och rull. Han var en före detta pointguard själv, så han visste var jag behövde bli bättre, säger Roberson.

Av de fyra semifinallagen i Europe Cup är två bekanta för Södertäljepubliken: Fraport Skyliners och Varese.

Vilket säger inte så lite om motståndet Kings stötte på tidigare i turneringen.

Frankfurtklubben tog sig med hjälp av turneringens bästa försvar till semifinal med bara en förlust i bagaget. Den kom först i semi-final två, borta mot israeliska Maccabi Rand Media. Men Fraport försvarade sin hemmaplansfavör och vann kvartsfinalserien med 2–1.

Nu väntar ryska Enisey, från Krasnoyarsk, i semi-final.

John Robersons Chalon får Varese på sitt bord. Varese som Södertälje lyckades besegra med 90–86 i Täljehallen.

– Jag kan inte vänta på att få uppleva finalspelet på hemmaplan, säger John Roberson.