Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick sin skepnad efter stora branden

Ett äldre foto av S:ta Ragnhilds kyrka, sedd från nordost, kan vi förmedla till våra läsare i dag.

Bilden har vissa tekniska brister och torde vara från något av 1900-talets första år.

På den tiden fanns inte Klaffbron utan Turingegatan gick från Storgatan upp till Skoltorget. Vi har tyvärr ganska få bilder från hur där såg ut. Vi menar att träden vi kan se i bildens nedre, högra kant stod vid Turingegatan. Det framgår inte klart hur det såg ut på kyrkogården.

I bildens vänstra del finns en telefonstolpe och vid den går det in en väg, kanske gata. Sannolikt är det Mälaregatan. Bildvinkeln är för snäv så vi kan inte se vilka byggnader som låg vid Skoltorgets östra sida, den mot kanalen.

Kyrkobyggnaden är sig lik, sådan vi är vana att se den. Utseendet och skepnaden fick kyrkan efter den stora branden 1881. Två år senare var helgedomen återuppbyggd och tagen i tjänst.

Bildens upplösning har, som framhållits, vissa begränsningar och vi kan inte se något i omgivningen som kan hjälpa oss med vidare preciseringar. Det enda vi kan komma på är att tornurens tavlor är svarta och så var de till 1917 då urtavlorna utbyttes och blev vita och fick elektrisk belysning.