Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick sår på match – miste nästan benet

Så nära var infektionen att i december kosta Sebastian Thorberg, 16, benet.Nu hoppas han att snart kunna springa igen.

Annons

I två dygn hade den nu 16-årige innebandy- och fotbollsspelaren Sebastian Thorberg legat på Södertälje sjukhus. Med en helvetisk smärta. Något var fel med benet. Riktigt fel. Den gröna vätskan i knäet tydde på det. Men läkarna hittade inte felet.

Plötsligt hände allt på en gång. In i ambulansen, upp till Karolinska sjukhuset. Nedsövd. Från väntan till operation på 30 minuter. Inte en sekund för sent. Först två nätter senare återfick han medvetandet efter operationerna. Groggy och på tunga smärtstillande försökte 15-åringen ta in vad läkarna berättade. Att han hade varit ett par timmar ifrån att förlora sitt ben. Att han hade legat i en tryckkammare för att döda bakterierna.

Utmed högerbenet löpte öppna sår på sidorna, från höften till knäet och från knäet ned till ankeln.

– Jag var två timmar ifrån att inte få behålla det. Då var jag mest glad att det hade gått så bra som det gjorde – och att ha förhoppningen om att bli helt återställd i stället för att behöva ta bort ett helt ben, berättar han.

Allt började med en knuff, ett fall och ett skrubbsår i Wasa sporthall tidigt i december.

Ett i den oräkneliga raden av likadana sår som en innebandyspelare råkar ut för.

– Det var inget konstigt, säger Sebastian Thorberg, som spelade klart matchen och gjorde två assister mot Galagowear i division tre.

– På natten, klockan fem, vaknade jag och hade så ont att jag inte kunde röra benet. Då åkte vi till akuten.

Läkarnas första tanke var att något i knäet, menisken eller korsbandet, hade gått sönder.

– Men då skulle jag inte ha kunnat spela klart en match. Jag tyckte det var konstigt.

Så var det inte heller. Han hade drabbats av en mycket ovanlig streptokock A-infektion (se faktarutan härintill). En svår mjukdelsinfektion som leder till vävnadsdöd i muskler och leder.

Ett livshotande tillstånd som kräver kirurgi.

– Läkarna sa att det är helt oförklarligt att en ung kille som är i allmänt bra form, får så här. Normalt sett ska immunförsvaret klara av det. De har ingen förklaring. Ingen annan än otur.

I tre veckor låg han på sjukhus, med ständig ryggmärgsbedövning för smärtan. Nu är 16-åringen tillbaka där han trivs bäst. I hallen. Med laget.

Prognosen är fortfarande mycket oviss – men hoppfull. Läkarna tror att en full återhämtning är möjlig.Och en bit på väg har han redan tagit sig. Från att inte ha kunnat sträcka på benet kan han nu gå korta sträckor och cykla på gymmet. Nästa steg är löpning på speciella antigravitationsband.

Hur har du tänkt kring din idrott under det här?

– Med idrotten var det bara att hoppas på det bästa. Jag har som mål nu, sedan jag vet att alla operationer gått bra, att försöka komma tillbaka och vara med i SM-slutspelet (i början av april, LT:s anm.).

Är idrotten lika viktig nu?

– Nästan ännu viktigare. Det är ju det här jag gör. Jag hänger här i hallen eller är på fotbollsträning, säger Sebastian Thorberg, som också spelar för Assyriskas U17-lag och är pojklandslagsmålvakt i fotboll.

Vilket stöd har du fått av dina lag under sjukdomsperioden?

– De har gett mig jättebra stöd. Tränarna har sagt att det får ta den tid det tar att bli redo. Det känns jättebra att inte ha någon press på sig.

Kan det komma något positivt ur det här?

– När jag kommer tillbaka från det här kommer jag att vara mycket starkare mentalt. Det går att ta sig förbi allting. Det största är att inte ge upp. Om man kommer tillbaka till den nivån.

Och om du inte gör det, har du tänkt tanken?

– Ja, kommer jag inte tillbaka till fotbollen blir det innebandy helhjärtat, säger Sebastian Thorberg, som siktar på en professionell fotbollssatsning, men har Nykvarns IF som alternativ.

– Då blir det att försöka ta sig upp till A-laget och spela så mycket det går. Då blir det kanske mer på skoj, och att man satsar mer på skolan. Det skulle självklart kännas

tråkigt. Men det var inget jag kunde göra något åt. Att gnälla på det, det blir det bara sämre av.

Ovanlig sjukdom – vanlig bakterie

Streptokocker av grupp A är vanligt förekommande och orsakar ofta svalg- och hudinfektioner, från halsfluss och svinkoppor. I allvarligare fall kan bakterien leda till barnsängsfeber, blodförgiftning eller livshot-ande mjukdelsinfektioner.

De senare kallas nekrotiserande fasciit, då immunförsvaret reagerar så kraftigt att det leder till vävnadsdöd. Tillståndet är livshotande.

4,2 av 100 000 drabbas av dessa invasiva streptokockinfektioner.

Källa: Folkhälsomyndigheten.