Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick hatmejl efter OS-uttagningen: "Det är mobbning"

Håkan Dahlby fick en OS-plats på bekostnad av luftgevärsskytten Michaela Arvidsson. Dahlby berättar att han fick hatmejl efter uttagningen.

Håkan Dahlby lyckades inte kvala in till OS på egen hand – han fick en kvotplats efter skyttesportsförbundet valt att stoppa Michaela Arvidsson från att åka till OS. I stället fick Håkan Dahlby den biljetten till Rio de Janeiro.

Michaela Arvidsson ordnade Sveriges kvotplats när hon kvalade in i luftgevär för ett år sedan. Men hon levererade inte tillräckligt starka resultat under resten av året fram till OS för att kunna visa att hon är i form för att utmana om en plats på topp 8 på OS, som är SOK:s krav.

Därför beslutade skyttesportsförbundet att byta ut platsen i luftgevär mot en plats i lerduva, där Dahlby är mer formstark och skjutit bra under våren, inte minst på för-OS i Rio i april.

– Jag har inte presterat som jag borde på sistone. Jag förstår beslutet att inte skicka mig, även om det är hårt, sade Michaela Arvidsson till Expressen efter beskedet.

– Michaela Arvidsson tog en kvotplats, men det var ju inte hennes plats, utan Sveriges plats, säger Håkan Dahlby.

Inom skyttet väljer skyttesportsförbundet vilka skyttar oavsett gren som de tänker satsa på.

– Det var bestämt innan för både gevärsskyttet och lerduveskyttet vilka tävlingar som man skulle ha bra resultat på, och att de med bäst resultat skulle få åka. De med chans på topp 8 skulle få åka. Så var kriterierna, säger Håkan Dahlby.

Beslutet att byta ut 22-åriga Arvidsson mot 50-årige Dahlby rörde dock upp mycket känslor, vilket Dahlby fick erfara. Att en ung kvinnlig talang fick stå tillbaka för en 50-årig man var inte populärt inom vissa kretsar.

– Jag har fått massa hatmejl och inlägg på Facebook. Jag har blivit kallad föredetting och gubbe och allt möjligt. Men de som skriver vet ju ingenting om skytte, säger Dahlby.

Hur har det varit? – Ja, du förstår ju själv. Det är ju mobbning. Det har inte hänt mig innan. Men det är omöjligt att vara kompis med alla. Det måste få rinna av en, säger Håkan Dahlby.

Han bad ”hela gevärs-Sverige” om ursäkt för uttagningen i en intervju med SVT, men han tyckte trots det att uttagningen var riktig.

– Det är ingen idé att gå ut med den kaxiga stilen vid ett sånt tillfälle. Det är bara Zlatan som kommer undan med det, säger Dahlby.

Men enligt Dahlby hade Michaela Arvidsson inte fått åka ändå, även om inte just han blivit uttagen på hennes bekostnad.

– Då hade platsen gått till Lotten Johansson (gevärsskytt) i stället. Man kan inte komma långt efter på varje världscuptävling och ändå få åka till OS, det finns inte en chans, säger Dahlby.

Nu laddar han upp inför OS med två världscuptävlingar och ett EM. På nationaldagen på måndag skjuter han i San Marino, därefter väntar träningsläger i Ungern och sedan firar han midsommar i Baku, Azerbajdzjan med en världscuptävling där. Följt av semester, vila och träning på banan i Nykvarn.

– Målet är att åka till Rio och träffa allt. Då har jag gjort allt jag kunnat, säger Dahlby.