Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FI föreslår bolånetak

På onsdagsförmiddagen föreslog Finansinspektionen att införa ett lånetak för nya bostadslån. Om förslaget går igenom kommer det endast att tillåtas att låna 85 procent av en fastighets marknadspris.

Anledningen till förslaget är att Finansinspektionen anser att en alltför hög skuldsättning gör många låntagare sårbara i en situation där huspriserna sjunker och låntagaren samtidigt tvingas sälja sin bostad.

Införandet kan innebära att bostadspriserna sjunker.

– Det är klart att det här kommer att ha en viss dämpande effekt på marknaden och det är ju själva tanken med det. I och med att räntorna har varit så låga och det har varit billigt att låna har räntebelopp och priser dragit iväg. Jag tycker att det är väl motiverat att göra den här typen av åtgärd, sedan kan man alltid diskutera nivån, säger Hans Lind. professor i fastighetsekonomi vid KTH, till TT.

Vad tycker du om bolånetaket? Skriv en kommentar.