Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettdoktorn står på sig

Hon har kritiserats hårt för uttalanden om svininfluensan och cancer. Men fettdoktorn Annika Dahlqvist ger inte upp den feta dieten.

Annons

Läkaren Annika Dahlqvist hamnade i blåsväder under hösten efter uttalanden om svininfluensa och kopplingar mellan kost och cancer.

Hon är van att vara omdiskuterad. Så har det varit sedan hon började sprida budskapet om LCHF-metoden, där man tar bort kolhydraterna och äter mer fett.

– Förr var jag alltid sugen på mat. Jag försökte banta på olika sätt utan att det gav

resultat. På 90-talet blev jag sjuk, fick fibromyalgi, tarmkatarr och utmattningssyndrom. Till sist blev jag rådd av min dotter att prova lågkolhydratkost, säger Annika Dahlqvist.

Dieten gick tvärt emot den rådande sanningen om viktminskning, att man skulle äta fettsnålt. Men Annika Dahlqvist märkte omedelbart att hon inte längre gick omkring och var hungrig.

– Jag gick ner 18 kilo under 2004 och 2005. Sedan dess har jag hållit vikten utan problem. Det är fantastiskt när man tidigare jojobantat, säger hon.

Hon blev frisk från sjukdomarna och sömnen blev bättre.

– Jag blev så klart väldigt entusiastisk.

Som distriktsläkare började hon ge råd om kosten till sina patienter. Hon skrev insändare i tidningar och startade en blogg. Bloggen blev början på ett liv som kändis. Annika Dahlqvist har varit med i otaliga tidningsartiklar och skrivit flera kokböcker.

– Jag har kanske inte riktigt varit medveten om konsekvenserna, säger hon.

Det var inlägg på bloggen som utlöste stormen under höstmånaderna.

– Jag skrev att jag var emot massvaccination, att jag inte tänkte vaccinera mig mot svininfluensan. Jag borde väl varit lite mer försiktig. Samtidigt är jag ju en sån person som säger vad jag tycker, säger Annika Dahlqvist.

När det gäller uttalandena om mammografi (Aftonbladet skrev att Annika Dahlqvist tyckte att undersökningarna var ”urlarviga” och att ”om man äter rätt kost får man inte cancer”) menar Annika Dahlqvist att hon är felciterad.

– Jag nämnde att jag inte hade tid och intresse för mammografi. Det uppfattades som om jag avrådde, men det är ju vars och ens fria vilja.

I december utsågs hon till Årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning, som hänvisade till uttalandena.

– Jag blev fruktansvärt chockad. Först fick jag en katastrofkänsla. Men sedan kände jag att det var viktigt att jag fortsätter. Det är så många som blivit hjälpta av kosten, säger hon.

En vanlig middag med LCHF-dieten består av normal mängd kött, fisk, ost och ägg och lite mer grädde och smör än i vanliga fall. Det ska vara riktigt smör, inte margarin. I stället för potatis, spannmål och ris tar Annika Dahlqvist sallad till.

– Någon gång på hösten kanske jag tar en potatis som vi skördar själva, annars låter jag bli. Men den som vill äta lite kolhydrater kan göra det, säger hon.

Efterrätter med socker i äter hon inte.

– Jag umgås inte i kretsar där jag känner mig tvingad att äta sötsaker. Ibland tar jag och min man lite vispad grädde med bär.

Fettdoktorn

Namn: Annika Dahlqvist

Ålder: 61 år.

Familj: Make och två vuxna döttrar.

Aktuell: Föreläser på Hagaberg den 16 februari.

Bor: Villa i Njurunda, söder om Sundsvall.

Gör: Föreläsare och bloggare.

Kuriosa: Går gärna skogspromenader. ”Det är bra för kropp och själ”.

Annons