Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feriejobb som egen företagare

Sommarlovet är ett utmärkt tillfälle för ungdomar att lära sig driva ett företag. Roligaste sommarjobbet (RS) kan var en språngbräda.

Detta skriver Centerpartiets företrädare i en motion som nyligen lämnades till Södertälje kommunfullmäktige.

Många kommuner avsätter extra pengar för att kunna erbjuda sökande ungdomar ett sommarjobb. Detta gjorde även Södertälje kommun med målsättningen att alla sökande ungdomar mellan 15 och 17 år skulle få ett sommarjobb.

Att kommuner satsar på sommarjobbsgarantier är utmärkt. Ungdomarna får ett jobb, men då bara som arbetstagare. De får inte prova på hur det är att vara som företagare och arbetsskapare.

I dagens välfärdssamhälle finns en tydlig koppling till företag och företagsamma individer. Vi vet att fyra av fem jobb som skapas i små företag. Vi vet också att morgondagens välfärd bygger på dagens ungdomars förmåga att starta och driva företag. Företagen är själva motorn till det ekonomiska systemet. Nya idéer och innovationer säkerställer svenska företags konkurrenskraft.

Ett sommarjobb som entreprenör kan bidra till så mycket mer än bara lön och en ny merit på cv:t. Självförtroendet växer och man blir modigare som individ. Problemlösningsförmågan ökar och man lär sig vikten av god och lång framförhållning.

Att träna upp dessa så kallade icke kognitiva kunskaper kan öka ungdomarnas chanser att lyckas på arbetsmarknaden senare i livet, oavsett om de blir entreprenörer eller inte.

RS är ett utbildningskoncept som hjälper till att utveckla dessa kunskaper. Huvudsyftet är att kreativa ungdomar mellan 15 och 20 år får chansen att utveckla och driva ett företag under sommarlovet. Men också att öka det allmänna intresset för företagande.

Tills nu har 19 kommuner anslutits till RS. Resultaten har varit över förväntan. RS är inte tänkt att konkurrera ut traditionella sommarjobb som kommunerna erbjuder.

Alla deltagande ungdomarna lär sig först grundläggande kunskaper i entreprenörskap. Därefter får de ett startkapital om 1 000–2 000 kronor och en personlig handledare. Sedan driver var en för sig, eller i grupp, ett företag i tre till fyra veckor.

Affärsidéerna behöver inte vara av avancerad art. Det viktiga är att individen får den nödvändiga träningen i företagsamhet. I stället för att klippa kommunens gräsmattor kan ungdomarna starta ett trädgårdsföretag och sälja sina tjänster.

I Södertäljes pilotprojekt, Ferieentreprenörerna, får 30 ungdomar lära sig jobba med företagande, men mer som anställda med lön, inte som entreprenörer.

I RS får ungdomarna starta företag och hitta egna kunder. De planerar sitt schema och kan öka vinsterna om de jobbar mer. Båda projekten är bra och det ena behöver inte utesluta det andra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel