Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femdagarsveckan tillbaka på Scania

Under nio månader har de flesta arbetat fyra dagar i veckan. Nu är de tillbaka på full tid."Det har varit rena lyxen", säger Carina Nilsson på växellådsmonteringen.

Det var full fart på Scania under fredagen, något som inte har hört till vanligheterna. På grund av finanskrisen gick de flesta avdelningarna ner till fyradagarsvecka från och med juni förra året. Men nu arbetar de heltid igen, efterson orderingången ökat.

Carina Nilsson längtar tillbaka hem till familjen samtidigt som hon står och arbetar med nya växellådor.

- Nu när vi haft fullt betalt och bara jobbat fyra dagar i veckan har det varit rena lyxen. Det har blivit en bonusdag med familjen, säger hon.

Carina Nilsson har ett fyraårigt barn som hon spenderat extra tid med på fredagarna.

Tjänstemännens femdagarsvecka startar enligt planerna nu i april, men verkstadsanställda skulle egentligen arbetat fyra dagar i veckan fram till slutet av juni.

Det finns dock fortfarande en möjlighet att de kan återgå till kortare arbetsvecka efter april månad, beroende på hur behovet ser ut då.

Kristoffer Murén monterar också växellådor. Med glimten i ögat beklagar han sig över att han kommer bli sämre tränad nu när han arbetar som normalt.

- Jag har inga barn så den lediga tiden har jag utnyttjat till att träna upp kroppen. Att bli starkare rent fysiskt, säger han och förklarar att han utövar sporten ultimate fighting.

Det finns dock negativa aspekter med att vara hemma en dag extra. Vissa enheter har fått jobba mycket övertid, enligt källor till LT.

Läs mer om Scania och femdagarsveckan i lördagens papperstidning.