Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem stora butiker i Södertälje går i bräschen – avstår helt från att sälja fyrverkerier

 
Smällarterrorn 2016
Visa alla artiklar

På torsdagen fick 26 butiker i Södertälje besök av en polis och kommunens säkerhetssamordnare. De pratade om fyrverkerier inför nyår.

I snart tio år har Södertälje kommun drivit kampanjen att bara tillåta försäljning av fyrverkerier under en vecka på året, innan nyår.

– Det har blivit en slags kultur, det är så vi har det här i Södertälje, säger Michael McCarthy, kommunens säkerhetssamordnare.

Han berättar att de fem nya butikerna som har ansökt om tillstånd att sälja fyrverkerier inte ens har ifrågasatt begränsningen till en vecka.

– Försäljningen och vår kontroll av försäljningsställena är bra. Sedan har vi problem med illegal införsel av smällare och bangers och det är svårt för oss att göra något åt, säger Michael McCarthy och fortsätter:

– Vi kan jobba lokalt och det gör skillnad, men den illegala handeln är ett problem. Det vi gör där är ordningsstörningar. Då kan polisen ingripa och ibland våra områdesväktare.

Kommunen samverkar med polis och räddningstjänst. På alla deras hemsidor finns information om fyrverkerier och på onsdagen var det dags för polis och kommun att träffa säljare.

– Det är för att visa vår uppskattning för att de bidrar till ett tryggare Södertälje och diskutera med dem om att sluta sälja fyrverkerier överhuvud taget, säger Michael McCarthy.

Fem stora butiker i Södertälje avstår helt från att sälja fyrverkerier. En av dem är Plantagen. Butikschef Jonas Bäckström förklarar att det beror på tre orsaker:

– Dels är det miljön. Vi säljer växter som är nyttiga för klimatet både inne och ute så det passar inte ihop med vår verksamhet. Sedan missköts det med fyrverkerier, det smälls i korridorer på skolor och det vill vi inte vara delaktiga i. Dessutom tänker vi på husdjuren.

LT har tidigare rapporterat om att många husdjur far illa av raketer och smällare. Kommunpolis Mikael Alfredsson bekräftar att det är ett ständigt problem:

– Smällare är ett litet gissel. Det har smällt mycket i Södertälje så vi är tacksamma för att säljare tar sitt ansvar. Det har också blivit mycket bättre och det är jättebra, både för hundar och boende och det är vi tacksamma för.

Alla säljare som avstår från att sälja fyrverkerier, eller deltar i kampanjen, får ett diplom, däribland Lars-Erik Karlsson, butiksansvarig på Södertälje färghandel.

– Vi har alltid följt den, det är inga problem. Det räcker runt nyår. De som vi vill sälja till köper fyrverkerier för att gå ut klockan tolv och skjuta. De som skjuter på stan är inte vi intresserade av att sälja till, säger Lars-Erik Karlsson.

Fakta

Kampanjen drivs av Södertälje kommun, polisen och Södertörns brandförsvar. Den innefattar tre delar: 1. Tillsyn och kontroll. 2. Information. 3. Begränsning av tillgång av fyrverkerier. Den första delen arbetar mest polis och räddningstjänst med. "De har koll på langning och att ingen säljer till minderåriga. Men de allra flesta bedömer vi som seriösa säljare", säger Michael McCarthy, som på torsdagen genomförde information om del tre med kommunpolisen.

Läs också: Tre misshandlade vid oroligheter kring Marenplan – bangers kastades mot polis

Skotträdda hundar manifesterar mot smällare: "Vill visa att vi inte gillar att folk smäller"

Här hittas försvunne hunden Riley – mitt i LT:s direktsändning: "En fantastisk känsla!"