Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem miljoner ska ge bättre skolmat

Skolmaten i Södertälje ska bli bättre. Kommunen kommer att ansöka om att ta del av regeringens nya satsning på de ­offentliga köken.

Fem miljoner kronor. Så mycket pengar ska regeringen satsa på att utbilda kökspersonal på skolor, äldreboenden och sjukhus runt om i landet. Södertälje kommuns kostchef Sara Jervfors välkomnar beskedet.

– Vi kommer absolut att ansöka om det här. Det behövs verkligen. Det är bra att de har förstått att det här är en viktig fråga som ska tas på allvar, säger hon.

Två miljoner kronor kommer att gå till organisationer som arbetar med att utbilda matpersonal inom den offentliga sektorn. Sara Jervfors berättar att kommunen kommer att ha fokus på att utbilda så många som möjligt.

– Alla är vi ju med och skapar måltiderna. Vi har insett att vi måste involvera alla som berörs av det här. Inte bara matpersonal utan även pedagoger.

Även förra året fick Södertälje kommun stöd från regeringen. Då i form av ett projekt som kallas Ekokompetens för beslutsfattare.

Projektet handlar om att sprida kunskap om hur politiker och verksamhetschefer kan bidra till att nå kommunens miljömål. De strävar bland annat efter att 50 procent av alla livsmedel som köps in till kommunens verksamheter ska vara ekologiska. Nu när regeringen skjuter till mer pengar till kommunerna hoppas Sara Jervfors att Södertälje kan fortsätta på detta spår.

– Nu när julledigheten är slut ska vi titta vidare på det här. Det känns jättebra med en extra slant, speciellt till den här typen av insatser.