Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fel att skylla på oss”

– Att skylla på en hel folkgrupp är fel, säger Kenan Anter, ordförande för Syrianska riksförbundet.

Annons

– Jag känner inte till själva händelsen, men det verkar handla om några bråkstakar. Då ska de polisanmäla så att det utreds. Men att anklaga en hel folkgrupp för det här är fel. Hur vet de att det är syrianska ungdomar och inte assyriska? Jag känner inte igen mig i att det här skulle vara några strukturella trakasserier mot assyrier, det är totalt fel, säger han.

Assyriska riksförbundet tycker att assyriska och syrianska organisationer tillsammans ska stävja sabotage och trakasserier .

– Självklart, i morgon kan det hända oss också. Jag förstår inte vad man vinner på att sabotera. Det gynnar varken oss eller dem. De som kallar sig syrianer och assyrier är samma folkgrupp. Men om det är några ungdomar som gjort det, så ska de polisanmäla saken så att det utreds, inte snacka skit i media. Det här handlar om några ungdomar som betett sig illa, säger Kenan Anter.

Även Södertäljepolisen kommenterar Afram Yakoubs uppgifter:

– Den uppfattning vi fick var att ingen sett dem som slog sönder rutorna. Men om det finns någon som sett bilen i anslutning till glaskrosset så är de välkommen att höra av sig till oss, säger Ewa Thördal.

Assyrier och syrianer

Assyrierna: Anser sig härstamma från det forna Assyriska riket som upphörde att existera 612 före Kristus. Benämningen är således etnisk och inte kyrklig. Assyrierna anser att folket är fördelade bland olika kyrkor, som den ­kaldeiska, den östassyriska kyrkan, den Syrisk-ortodoxa kyrkan, den Syrisk-katolska kyrkan. Men assyrierna anser att alla, oberoende av dessa kyrkotillhörigheter, är samma folk.

Syrianerna: Anser sig härstamma från arameerna, ett semitiskt folkslag. De anser däremot inte att det finns några belägg för kopplingar tillbaka till det Assyriska riket. Den övervägande delen av gruppen tillhör den Syrisk-ortodoxa kyrkan. Syrianerna anser att det finns assyrier, men det är de så kallade öst­assyrierna eller Nestorianerna från i huvudsak nuvarande Irak. Men dessa ska, enligt syrianerna, inte förväxlas med huvudparten av de ortodoxt kristna som kommer från sydöstra ­Turkiet, Syrien och Libanon och som i dag kallar sig assyrier – de är i själva verket är syrianer, anser man.

Assyrier/syrianer är dock Sveriges namn på gruppen.

Annons