Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fehmi Tasci tror på nya tider för staden

Bränder, våld och stölder har präglat bilden av Södertälje de senaste åren. Men under hösten har en motrörelse
vuxit fram. Kampanjen Stå upp för Södertälje tar nu nya tag inför 2010.

Gratis fotboll, namninsamling och en stor manifestation mot våldet. Det är några av det gångna årets aktiviteter inom kampanjen Stå upp för Södertälje. Under 2010 kommer aktiviteterna att fortsätta.

– Det finns så mycket positivt i den här stan som vi vill lyfta fram, säger Fehmi Tasci som är en av initiativtagarna.

LT träffar honom på Torekällberget en kall decembereftermiddag. Solen skiner över staden och snön blänker vit. En mer idyllisk bild av Södertälje får man leta efter.

– Hit tar jag vänner som kommer utifrån för att hälsa på, säger Fehmi Tasci och blickar ut över den stad som har fått tampas med allt grövre kriminalitet de senaste åren.

Men enligt Fehmi Tasci är den ökande brottsligheten inte ett unikt problem för Södertälje. Det är något som ökar i hela landet.

– Ibland syns bara det negativa. Men det finns så mycket positivt med att bo

i Södertälje. Ta till exempel Torekällberget, Tom Tit eller Sydpoolen som drar många turister varje år.

Det var när Assyriska kulturföreningens lokaler sattes i brand som Fehmi Tasci drog i gång kampanjen tillsammans med bland annat Robil Haidari, marknadschef på Assyriska föreningen.

– Vi kände att nu får det vara nog. Vi måste börja agera i stället för att bara fokusera på det negativa, säger Robil Haidari.

En kort tid därefter anordnade de en manifestation på Politikertorget med tal, underhållning och namninsamling. Trots att regnet öste ner genomfördes hela programmet enligt planerna. Efteråt bjöds Södertäljeborna på gratis inträde till hemmamatchen mot Väsby.

– Våra sponsorer tyckte att det här var en jättebra idé och gick med på att ta bort sina logotyper på matchtröjorna för att i stället trycka nya tröjor med texten Stå upp för Södertälje. Elitlaget är ju en förebild för många ungdomar, säger Robil Haidari.

Kampanjen har sedan skapat ringar på vattnet. Många har hört av sig till föreningen och vill engagera sig för ett bättre Södertälje.

– Några ungdomar har startat en Facebookgrupp för vår kampanj, säger Robil Haidari stolt.

Hans vision har varit att starta något som alla kan involvera sig i. Kommun,

näringsliv och föreningsliv ska alla vara med på ett hörn. Exakt vad som kommer att hända 2010 vill han inte gå in på innan allt är klart. Men han antyder att mycket är på gång.

– Visionen är hög. Jag är övertygad om att vi kommer att bidra på ett eller annat sätt. Det vi måste göra nu är att skapa en gemensam plattform för alla aktiviteter inom kampanjen, säger Robil Haidari.

Läs mer om hur andra vill stå upp för Södertälje i lördagens papperstidning

LT förbehåller sig rätten att bara publicera positiva kommentarer till artikeln.