Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fästingexpert vill subventionera TBE-vaccin

Det Tomas Runnqvist råkat ut för är ovanligt men inte unikt. Det säger en fästingexpert, som vill se subventionerat vaccin.

Tomas Bergström är professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han är också expert på fästingöverförda sjukdomar.

– Fallen av TBE ökar varje år i takt med att fästingarna sprider sig. Förra året smittades runt 300 i landet av TBE. Av dessa var en handfull vaccinerade, säger han.

Vad det beror på att en del ändå smittas är svårt att säga, enligt professorn.

– Åldern är en riskfaktor, det känner vi till. De flesta som drabbas är 50 år eller äldre, säger Tomas Bergström, som nu vill se ett subventionerat vaccinationsprogram där TBE-vaccinationen också inkluderas i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

– Vi vet att det alltid är bäst med barnvaccination och

i Österrike, där alla vaccineras mot TBE redan som barn, där har man i princip vaccinerat bort sjukdomen i dag.

TBE kan orsaka hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. En tredjedel av de som insjuknar får bestående men och dödligheten är mellan en och två procent.

– Vaccination fungerar generellt sett bra men vi måste vara ärliga och säga att det finns vaccinationsgenombrott, alltså där vaccinet inte haft avsedd verkan.