Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartyg på grund – Kustbevakningen varnar: Hotar dricksvattent

Ett 100 meter långt lastfartyg har gått på grund i Mälaren som är Stockholmsregionens dricksvattentäkt. Nu finns risk för att olja läcker ut från fartyget, enligt Kustbevakningen.

Uppdatering: Kustbevakningen på plats vid fartyget – "Det finns inget som pekar på att olja ska komma ut i Mälaren"

Besättningen larmade om grundstötningen vid femtiden på fredagsmorgonen. Fartyget, som är lastat med pellets, står nu vid Hässelby nordväst om Stockholm och tar in vatten. Ingen ur besättningen har skadats.

– Det här händer i Mälaren som är Stockholms dricksvattentäckt. Det är inte bra om det kommer ut olja i den. För oss är det ett allvarligt uppdrag nu att säkerställa att det inte kommit ut olja, och i sådana fall påbörja insatser, men det verkar som sagt inte som att det har gjort det, säger Anna Lindblad, kommunikationschef på Kustbevakningen.

Kustbevakningen har skickat ett miljöskyddsfartyg och ett sjöövervakningsfartyg till platsen för att undersöka skrovet och få loss fraktfartyget, och även satt in flyg för att få en överblick.

– Sedan börjar vi inleda förhör med besättningen ombord och försöka ta reda på vad det är som har hänt. Och sedan kommer vi antagligen att lämna över utredningen till polisen, om det handlar om hur man har kört båten, säger Anna Lindblad.

I nuläget finns ingen rekommendation till sjöfarten om att undvika området.