Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartyg fastnade i isen

Ett 50-tal fartyg satt under natten fast i isen runt om i Östersjön. Isbrytaren Ymer fick bland annat dra loss Viking Lines Amorella med 950 passagerare ombord.

Tre isbrytare arbetade under natten med att få loss fartyg som fastnat i den hårda packisen på Östersjön. Bland annat satt Viking Lines Amorella fast vid ön Tjärven utanför Norrtälje i Stockholms norra skärgård.

Vid halv tre natten mot fredagen var dock Amorella loss ur isen och kunde fortsätta sin kurs mot Stockholm med sina 950 passagerare ombord. Med då kom i stället uppgifter fram om att Amorella ska ha kolliderat med ett annat fartyg i samband med att man försökte ta sig loss ur isen.

– Jag skulle kalla det en beröring snarast. Packisen knuffade fartygen mot varandra. Det var aldrig någon fara och enligt uppgift var det många passagerare som inte ens märkte någonting, säger Helena Kneck, informationsansvarig på Viking Line, till TT

Totalt är det ett 50-tal fartyg runt om i Östersjön som fastnat i packisen och man räknar med att det kan ta fram till på söndag innan isbrytarna fått loss alla.

Viking Line ställer nu in vissa av sina turer i helgen på grund av isläget och hänvisar till sin hemsida där man uppdaterar kontinuerligt vilka turer som går och inte.