Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartkamerorna har gett effekt

Trots att fartkamerorna ännu inte är i bruk så har det skett en drastisk förändring i trafikrytmen på väg 57 mellan Järna och Mölnbo. Det menar Lina Martelius som bor intill vägen. Men andra tycker att det förstör rytmen i körningen.

Förra året var Lina Martelius en av flera testpiloter som under en veckas tid körde i lägre hastighet på väg 57 och sedan svarade på en enkät för NTF:s räkning. Som boende intill den kraftigt olycksdrabbade vägen hörde hon till dem som förespråkade en lägre hastighet. I dag kan hon, med facit i hand, konstatera att det är stor skillnad sedan hastigheten sänktes. Det körs mycket lugnare på vägen i dag jämfört med för ett par månader sedan.

– Absolut! Det är jättestor skillnad. Men jag tror i och för sig att det har mer med fartkamerorna att göra än den sänkta hastigheten. Men för oss som bor längs med vägen känns det jätteskönt, konstaterar Lina Martelius.

Claes Görhammar från Vårdingerådet håller med om att det generellt sett har blivit lugnare på väg 57. Däremot förstår han inte varför Vägverket har valt att sänka hastigheten där fartkameran vid Solviks Grindar nu är uppsatt.

– Jag tycker det är bra att man sätter upp fartkameror. Men när det är så stora hastighetsskillnader på en och samma sträcka uppstår det bekymmer, säger han.

Enligt Claes Görhammar är det inte farten i sig som är bekymret på sträckan mellan Järna och Gnesta. Problemet är att många inte kan hålla rätt hastighet på rätt ställe.

– Det förstör flytet i körningen. Man skulle ha behållit 80 kilometer i timmen på hela den sträckan.

Ove Jansson på Vägverket region Stockholm utgår från att kamerorna ska vara igång inom den närmsta veckan.

– De är redo att sparkas igång när som helst, säger han.

Vad tycker du? Är det bra eller dåligt med fartkameror? Skriv en kommentar.