Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre röstade i Södertälje

Artikel 147 av 158
Val 2014
Visa alla artiklar

Årets valdeltagande i Södertälje visade en liten men sjunkande trend i staden, i samtliga val.

Annons

I riksdagsvalet sjönk valdeltagandet med 0,9 procent, till 75,9. I valet till kommunfullmäktige röstade 70,3 procent, en minskning med 1,9. Och i landstingsvalet röstade 70,4 procent av de röstberättigade i den sydvästra kretsen, en minskning med 1,7 procent.

I kommunvalet utmärker sig högstatusområden som Pershagen med högre valdeltagande, medan områden som Ronna och Hovsjö sticker ut med extra lågt valdeltagande. I ett av Ronnas valdistrikt röstade bara 42,5 procent av invånarna, i Hovsjö pendlade röstandet mellan 45,5 procent till 51 procent.

- Inte ovanligt på något vis, så här har det skiljt tidigare mellan olika delar av staden. Orsaker kan exempelvis vara att röstande i områden med högre grad utrikes bakgrund kan ha svårare att sätta sig in i politik och val i det nya landet, säger Ola Schön, kanslichef hos kommunen som ansvarar för vallokaler, personal och inrapportering av rösterna till valmyndigheten.

Om Ung Fritids satsning (Rock the vote-konsert) på ökat ungdomligt valdeltagande gav önskat resultat hade Ung Fritids enhetschef Hewan Temesghen på måndagen ingen uppfattning om.

– Vi har inte hunnit med sådan utvärdering ännu!