Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre flyktingar beräknas till Sverige

Migrationsverket räknar med att mellan 40 000 och 100 000 asylsökande tar sig till Sverige i år. Det är betydligt färre än den förra prognosen, då myndigheten räknade med en högsta siffra på 140 000.

För 2016 räknar Migrationsverket med 60 000 asylsökande som huvudscenario, alltså det man planerar utefter. Men myndighetens senaste prognos, som presenteras i dag, finns också ett högsta och ett lägsta scenario, vilket är 100 000 respektive 40 000 asylsökande.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att det blivit svårare att ta sig till Sverige.

"Vi ser varje dag hur människor tar sig från Turkiet till Grekland eller över havet till Italien, men de når inte Sverige just nu", säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Det fastslås även att stora utmaningar väntar för både Migrationsverket och för resten av samhället, efter höstens historiskt stora antal asylsökande.

Kostnaderna beräknas enligt myndigheterna bli mindre än tidigare, eftersom färre väntas söka asyl. Myndigheten räknar med att behöva 54,7 miljarder kronor i totalt anslag — 6,4 miljarder kronor mindre än förra prognosen.

I den förra prognosen, som kom i början av februari, räknade Migrationsverket med att upp till 140 000 asylsökande skulle kunna komma i år. För att kunna planera flyktingmottagningen utgick man dock från 100 000. Samtidigt bedömdes siffrorna vara så osäkra att Migrationsverket egentligen inte ville kalla den för en prognos.

Kontroller och väder

Redan i början av året sjönk antalet asylsökande kraftigt, vilket berodde både på ökade gränskontrollåtgärder i EU och dåligt väder i Medelhavet. Den relativt låga nivån har sedan dess hållit i sig, vilket var vad Migrationsverket räknade med. Sedan den februariprognosen har flyktingarnas Balkanrutt stängts helt och EU:s flyktingsamarbete med Turkiet trätt i kraft.

Under det första kvartalet 2016 sökte drygt 9 000 asyl i Sverige, vilket kan jämföras med 13 000 samma period förra året.

I Migrationsverkets högsta alternativ i februari utgick man från antalet asylsökande kan börja stiga först från och med maj om gränskontrollerna i Europa blir mindre effektiva.

"På gränsen"

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har antalet migranter och flyktingar som tagit sig från Turkiet till Grekland minskat från 870 personer om dagen i mars till 130 om dagen i april. En viktig orsak är sannolikt samarbetet mellan EU och Turkiet. Det går ut på att migranter ska skickas till Turkiet om de inte vill söka asyl i Grekland, något som många inte vill eftersom de vill ta sig till andra EU-länder, som Tyskland och Sverige.

Om åtgärderna på Balkan, i EU och i Turkiet fortsätter att vara effektiva under året så trodde Migrationsverket i februari på runt 70 000 asylsökande, som ett lägsta scenario. Myndigheten påpekade dock att skillnaden mellan de olika alternativen framförallt beror på vad som händer under slutet av sommaren och i höst.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) sade i samband med förra prognosen att Sverige måste sikta på det lägsta alternativet, det vill säga 70 000. Huvudalternativet på 100 000 är, enligt Johansson, på gränsen av vad Sverige klarar.

Fakta

140 000 väntar på besked

I fjol tog Sverige emot drygt 160 000 flyktingar. Migrationsverket har just nu 170 000 personer inskrivna. Av dessa väntar 140 000 på ett beslut i sitt asylärende.

Källa: Migrationsverket