Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre bilbränder under sommaren

Natten till torsdagen brann flera bilar igen i Södertälje. Men sommaren har varit något lugnare än våren – då det brann nästan lika många bilar som under hela förra året.

– Det vi ser nu är en återgång till normal nivå. Det är fortfarande en hög nivå, men sommaren har varit lugnare än våren, säger Anders Edstam, vice brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Den bilden bekräftas av Peter Nylind, chef för Södertälje lokalpolisområde.

– Det är fortfarande alldeles för många, säger han.

I juni berättade LT att räddningstjänst, polis och kommunen skulle mejsla ut fler åtgärder för att komma till rätta med bilbränderna. Mycket handlar om kommunikation om konsekvenserna för dem som drabbas av bilbränder, men även arbete med att öka närvaron av bland annat polis och räddningstjänst i utsatta områden. Om det är de åtgärderna som har haft effekt eller om tillbakagången skett ändå kan ingen av dem svara på.

– Det vi kan göra är att synas och skapa en relation ute i samhället. Det har vi jobbat med jättelänge. I mycket av det förebyggande arbetet är annars kommunen den samlande kraften, säger Anders Edstam.

Så sent som nu i veckan presenterade regeringen nya åtgärder för att stävja bilbränderna. På en presskonferens presenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson förslag om bland annat skärpta straff för skadegörelse och möjlighet att sätta upp övervakningskameror på särskilt utsatta platser.

Peter Nylind tror att förslagen kan vara komplement till de åtgärder som redan görs.

– Det är en del åtgärder som kanske skulle kunna hjälpa, men inget som löser problemen med hur man ökar tillit för rättsväsendet eller ger ökad möjlighet för att inte skapa frustration, säger han.

Är övervakningskameror något som skulle hjälpa er i ert arbete?

– När det gäller kameraövervakning på allmän plats så är det ingen enkel fråga.

Förutsättningarna måste vara tydliga. När det gäller bilbränder så är platserna väldigt varierande, det är svårövervakat och svårupptäckt, säger han.

Peter Nylind kan på rak arm inte svara på hur många av årets bilbränder i Södertälje som klarats upp, utan konstaterar bara att det är för få i förhållande till hur många som inträffat.

– Av det som skett i närtid har vi inga misstankar i några händelser, säger han.

Så sent som i torsdags kväll brann ytterligare personbilar på två ställen under kort tid och ett lastbilsflak skadades. Polis och räddningstjänst trodde då att bränderna hade ett samband.

– Ja, eftersom de kommer i så här tät följd så misstänker vi att det här är anlagt, sa Patrick Johansson, operativ chef vid räddningstjänsten, till LT på torsdagkvällen.