Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farhågor kom på skam

Även den som använder ett mer vårdat språk än arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin befarade det värsta inför 2009.
Det såg ut att bli ett riktigt dåligt år för ekonomin och arbetsmarknaden. Men 2009 blev det år då farhågorna kom på skam – inte bara när det gäller ekonomin – det blev inget ”skitår”.

Sverige, precis som övriga världen, är drabbat av den globala ekonomiska krisen. Särskilt i vissa delar av landet är problemen på arbetsmarknaden omfattande. Men sett som helhet är de ekonomiska framtidsutsikterna betydligt ljusare än vid ingången av året. För en del av ekonomin – den som avspeglas i aktiemarknaden – blev år 2009 ett riktigt ljust år. Stockholmsbörsen har stigit med nästan 50 procent under året.

Men även i andra delar av ekonomin finns ljuspunkter. Regeringen har skjutit till extra statsbidrag till kommuner och landsting, och kan därmed undvika att de tvingas till stora uppsägningar av ekonomiska skäl.

Förutom den ekonomiska krisen drabbades Sverige och världen av en annan kris. I april spreds nyheten om en ny influensa, som kommit från Mexiko till USA. Svininfluensan ledde till att alla de planer som dragits upp sattes i verket. Sverige beslutade att alla medborgare skulle vaccineras. Även på detta område verkar det som om farhågorna kom på skam – det svenska samhället lamslogs inte av svininfluensan. Den verkar inte ha gjort något avtryck alls i sjukskrivningsstatistiken. Kanske för att svenskarna började tvätta händerna ordentligt och därmed undvek också andra smittor.

Det är synd att säga att valet till Europaparlamentet dominerade den svenska politiska debatten under våren. Under några veckor i maj och början av juni fanns det ändå ett EU-fokus i debatten. De som befarade att valdeltagandet skulle sjunka ytterligare fick dock en överraskning. 45,5 procent av de röstberättigade valde att rösta, den högsta andelen sedan den svenska EU-omröstningen. En viktig förklaring var att Piratpartiet lyckades mobilisera många väljare.

När man ser tillbaka på 2009 är det tydligt att regeringen hanterat utmaningarna på ett bra sätt.

Tack vare en bra ekonomisk grund har man kunnat möta den ekonomiska krisen med kraftiga stimulanser och utan att bygga upp ett gigantiskt skuldberg som ska betalas av under kommande år. Självklart är det alltid tufft att regera under en global ekonomisk kris, men det sätt som regeringen har hanterat krisen på har blivit en tillgång.