Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgrikt festtåg drog genom stadens gator

Stora folksamlingar av denna typ var inte vanliga förr i världen. Men understundom hände det att arrangörer lyckades entusiasmera publiken så att de ställde upp mangrant.

Annons

Tyvärr är inte bilden i färg för då hade vi kunnat studera färgprakten i folkdräkterna där framförallt damernas utstyrsel var dominerande.

Vår kompetens om damernas dräkter från olika socknar är begränsad och avsaknaden av färg gör det hela omotiverat att försöka beskriva allt det vackra som fanns bland festdeltagarnas utstyrsel.

Platsen är översidan (den norra) till Badinrättningens anläggning. I bakgrunden till vänster kan vi se det som kallades Sommarhotellet som en tid (före 1905) var anläggningens societetshus. Mer åt höger syns ett stabilt stenhus som fortfarande ligger i korsningen Lovisinsgatan–Badhusgatan.

Ytterligare ett steg åt höger skådar vi det som då var ett utvärdshus som kallades för Alphyddan. Den byggnaden fanns kvar efter mitten av 1940-talet då tomten bebyggdes med ett stort hyreshus.

Evenemanget vi ser, var den stora hembygdsfesten 1923 som samlade deltagare och besökare från staden och närliggande socknar ner till Sorunda.

Den sistnämnda socknens folkdräkt är som bekant verkligen färgrikt, speciellt för kvinnorna.

Det stora festtåget den dagen drog genom staden och passerade Badparken. De täta åskådarleden vittnar om evenemangets storlek.