Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Far och farbror slog två pojkar

En man från Södertälje har slagit sina två söner. Nu döms han av Södertälje tingsrätt, tillsammans med sin bror som också har slagit pojkarna.

I november polisanmälde en kvinna sin exman för att ha slagit deras gemensamma son. När polisen utredde ärendet och förhörde sonen, visade det sig att både han och hans lillebror hade blivit misshandlade av sin far – och även av sin farbror.

Smetade tandkräm i ansiktet

Det ena barnet är i yngre tonåren och har därför kunnat berätta detaljerat om vad som hänt. Han har berättat att hans pappa bland annat har slagit honom, smetat tandkräm i ansiktet på honom och tagit ett grepp om hans käke och tryckt med sina knän mot hans överkropp. Misshandeln har skett vid upprepade tillfällen under flera månader.

Hans yngre bror, däremot, har haft svårare att berätta på grund av sin låga ålder. Vid ett tillfälle slängde hans far ned honom i sängen och tog stryptag. Storebrodern blev vittne till händelsen och har sagt att lillebrodern blev så rädd att han kissade på sig.

Blev slagna av sin farbror

Sönerna har också berättat om två separata tillfällen när deras farbror har slagit dem. Farbrodern, som är 18 år, har erkänt att han slagit den minsta pojken med öppen hand mot ryggen och slagit den äldre pojken med öppen hand mot kinden. För detta döms han för två fall av ringa misshandel av Södertälje tingsrätt.

Barnens far, en man i 40-årsåldern från Södertälje, har däremot nekat till anklagelserna. Pappan har skyllt sonens skador på att han brukar skada sig själv. Två andra händelser tror pappan att sonen har hittat på.

Pappans förklaringar duger inte – döms till fängelse

Tingsrätten har ställt höga krav på bevisningen. Barnens berättelser räcker inte för att styrka samtliga åtalspunkter mot fadern. Men eftersom den äldre sonen har gett detaljerade uppgifter som tingsrätten anser vara trovärdiga, kan fadern dömas för grov fridskränkning och misshandel till 10 månaders fängelse. Faderns egna förklaringar är efterhandskonstruktioner, menar juryn.

Det har också funnits bevis i form av fotografier på skador på bland annat kinden och halsen på tonåringen – som vanligen inte kan förklaras av olyckshändelser eller vardagsaktiviteter.

Barnens mor har också vittnat på ett sätt som styrker att barnen har blivit misshandlade. Bland annat har hon berättat att hennes exman vid ett tillfälle ringde och sade att hon skulle hämta sonen innan han slog ihjäl honom.