Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får inte läsa svenska – pengarna har tagit slut

Svenska språket är nyckeln in i samhället – men pengarna räcker inte. Mängder av nyanlända har fått avslag på sina ansökningar till svenskkurser nu i höst.– Jag har tappat hoppet, säger Malek Dglawi, 22.

Beskeden kom som rejäla kallduschar för hela klassen: Avslag, avslag, avslag. Alla har de fått avslag för att läsa vidare på vuxenutbildningen i svenska språket nu till hösten i Folkuniversitetets regi.

Södertälje kommun hänvisar till pengabrist – budgeten räcker inte för att alla nyanlända ska antas till svenskkurserna. I första hand räcker pengarna bara till de lägst utbildade – de som läser svenska för invandrare, SFI.

Men den besvikna grupp människor som LT möter har alla gått minst gymnasiet i sina hemländer. Det gör att de tvingas stå tillbaka för de med lägre utbildning. Trots det är språket avgörande även för dem för att kunna gå vidare.

– Vi blev förtvivlade, deprimerade, säger Malek Dglawi, som kom till Södertälje från Syrien för 1,5 år sedan.

Han har hela tiden haft siktet inställt på universitetsstudier så fort han klarat av svenskstudierna på folkuniversitetet. Han hade sökt till sista kursen – del fyra – i svenska som andraspråk.

– Jag hade satsat all in på att lära mig svenska så snabbt som möjligt så att jag kan söka vidare till universitetet. Nu stoppas alla planerna upp, jag har tappat hoppet, säger Malek Dglawi, som långt ifrån är ensam om sin besvikelse över avslagsbeskedet.

Lina Zito var engelsklärare i hemstaden Qamishly i Syrien. Hennes chanser att få jobb utan bättre svenskkunskaper är utsiktslösa.

– Jag behöver förbättra svenskan, det säger de till mig när jag söker jobb här i Sverige, säger hon

Abir Hanna arbetade 13 år som civilingenjör hemma i Qamishly innan hon flydde hit.

– Varje jobb jag sökt kräver de perfekt engelska och svenska. Så jag vill fortsätta med svenskstudierna på komvux, men nu vet jag inte hur det blir, säger hon.

Systern Eptisam Hanna kom till Södertälje för två år sedan. I hemlandet jobbade hon som läkare med patologi som specialitet. Hon har skickat in papperen till Socialstyrelsen för att få inleda praktik på svenska sjukhus. Men först vill hon förbättra svenskan.

– Jag vill läsa den här avslutande kursen i svenska innan jag känner mig redo, det är jättedåligt att sluta mitt upp i allt. Risken är att jag glömmer en massa nu, jag pratar ju mest med arabisktalande på min fritid, säger hon.

Rami Matloom, 21, flydde från Islamska statens (IS) härjningar i hemstaden Mosul i norra Irak. Han inledde med en rivstart i Södertälje med att studera vidare för drygt ett år sen.

– Mitt mål är att bli läkare, men jag behöver först läsa upp svenskan, sedan fysik och kemi på gymnasienivå. Alla mina planer utgår från det. Nu stoppas allt!

Budgeten för vuxenstudier är inte mindre än den varit de senaste tre åren. Men söktrycket i Södertälje bara växer och växer.

– Jag förstår att man är besviken när man inte får den utbildning man har sökt. Hade vi haft obegränsade resurser hade vi inte behövt säga nej, säger Tobias Tagesson, nytillträdd rektor för den gymnasiala vuxenutbildningen i Södertälje.

Enligt honom har budgeten varit ungefär den samma de senaste tre åren. Men söktrycket har ökat.

– Och det leder till att extra många får avslag. Vi måste prioritera de som har lägst utbildning först, enligt Vuxenutbildningsförordningen, vilket gör att vi måste säga nej till ett antal med gymnasial utbildning. Men vi hoppas på mer resurser 2016, säger han.

Antalet utbildningsanordnare som upphandlades i år minskade även från 24 till 11 i syfte att effektivisera utbildningarna.

På Folkuniversitetet som hållit i svenskspråkskurser på nivån efter SFI, märker av de många avslagen. Eleverna som kommer dit har med sig en kommunal peng. Men de har i år fått avslag i större omfattning än i fjol. Hela klasser stoppas.

– Det är en otrolig minskning. Det innebär att vi får dra ner i Södertälje, säger Linn Franzdotter på Folkuniversitetet.

LT har förgäves försökt få en kommentar av Arbetslivsnämndens ordförande Nils-Carlsson Lundbäck (MP), som fördelar pengar till vuxenutbildningen i Södertälje.