Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får förhandla om stopp för snabbtåg

Nästan 100 miljoner kronor i förskott ska Södertälje kommun bidra med enligt första budet som kom i dag i förhandlingarna om Sveriges nya höghastighetsbana. – Vi är med och det är en framgång bara det, säger Boel Godner (S).

I dag inleddes förhandlingarna kring finansieringen av nya höghastighetståget i Sverige, de så kallade Sverigeförhandlingarna. De första buden delades ut och därmed också besked om vilka kommuner som får sitta med vid förhandlingsbordet. Södertälje kommun fick ett kuvert och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun, Boel Godner (S) var på plats i Stockholm.

– Om och var tåg skulle stanna framgår inte. Det blir föremål för förhandlingen. Det förväntar vi oss om att de svarar på innan vi går med på att betala ut några pengar, säger Boel Godner.

Enligt budet begär Sverigeförhandlingarna en förskottsbetalning från Södertälje kommunen på cirka 93,2 miljoner kronor, en summa baserad på antal invånare i kommunen.

– Det är en rättvis summa som vi är beredda att gå in i förhandling om. Men det är en förhandling och då behöver motparten också bidra med något. Vi kommer inte att nöja oss med att tågen bara susar förbi Södertälje, säger Boel Godner.

I budet finns fler krav, bland annat att Södertälje kommun ska bygga ett visst antal bostäder innan 2035. Hur många är inte preciserat.

– Vi visste inte vad vi hade att förvänta oss i dag. Vi är glada att alla Ostlänkenkommuner inkluderats i förhandlingarna, det fanns det inga garantier för i förväg. Nu ska vi titta närmare på budet och inom en månad ska förhandlingen påbörjas, säger Boel Godner.

Det har varit klart att banan för det nya höghastighetståget kommer att skära genom Södertälje kommun från Hölö i söder via Järna mot Södertälje. Att snabbtågen kommer att stanna i Södertälje har inte garanterats.

Sverigeförhandlingarna väntas vara klara senast december 2017 och ska då presenteras för regeringen.

Målsättningen med snabbtåg

Ett antal mål har satts upp för de nya höghastighetsbanorna:

Resan Stockholm-Göteborg ska gå på högst två timmar, Stockholm-Malmö på högst två och en halv timme.

Tåg ska kunna nå även: Uppsala, Kastrup, Köpenhamn, Hamburg.

Tillväxt ska kunna sprida sig till fler orter än till storstäderna och ge ökat bostadsbyggande.

Minst 98 procent av tågen på de nybyggda sträckorna ska gå i tid.

Källa: Sverigeförhandlingen.se.