Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse i ett år och två månader för styvpappan

Fängelse i ett år och två månader samt ett skadestånd på 45 000 kronor. Det blev domen för den 42- årige man som stängt in och övervakat sin sjuårige styvson.

Den 42-årige man som hållit sin styvson instängd i ett rum i hemmet dömdes under fredagen i Södertälje tingsrätt för olaga frihetsberövande. Påföljden fastställdes till fängelse i ett år och två månader. Dessutom ska mannen betala ett skadestånd till styvsonen på 45 000 kronor. 

” ... Det sista dygnet har inspärrningen skett i närmast mardrömslika former, med nästan inget insläpp av ljus eller några saker att förströ sig med ... ”, skriver Tingsrätten i sin dom.

Mannen frias från åtalen för misshandel av styvsonen och hustrun, samt för ofredande genom att ha kameraövervakat hemmet.

Kvinnan har i rätten företrätts av målsägarbiträdet Amanda Telg, som är kritisk till att mannen inte döms för ofredande.

– Tingsrätten menar i domen att min klient känt till och samtyckt till kameraövervakningen, och det är inte min uppfattning, säger Amanda Telg. Hon är också kritisk till tingsrättens uppfattning att kvinnan agerat återhållsamt och undvikit att svara på frågor.

– Jag kommer att gå igenom domen igen och därefter bestämma mig för om jag ska ta kontakt med åklagaren för ett eventuellt överklagande i ofredandefrågan, säger Amanda Telg, som menar att längden på fängelsestraffet för olaga frihetsberövande var den väntade.

Det var mellan den 17 maj och den 20 juni som pojken hölls instängde i ett kalt litet gästrum i hemmet i Södertälje. I rummet fanns bara en säng, ett nattygsbord, en tom byrå och en hink att kissa i. När polisen kom till platsen stank rummet av avföring och kiss.

Styvpappan ska ha tagit bort handtaget på insidan av dörren så att den inte gått att öppna och monterat lås för fönstren. Han ska också ha installerat webbkameror i bostaden för att övervaka familjen när han inte var hemma. Kameror kopplade till hans mobiltelefon.

Mannen nekade i rätten till anklagelserna och menade att kamerorna installerats i samråd med hustrun för att skydda sonen. Tingsrätten menar att hustrun varit fullt medveten om kameraövervakningen, och då hon är vårdnadshavare för barnet frias mannen från åtalet om ofredande.

När det gäller åtal för misshandel menade tingsrätten att det inte fanns bevis nog.

Kammaråklagare Thobias Vilhelmsson hade inte tagit beslut om eventuell överklagan när han LT talade med honom.

– Jag har bara hunnit ögna igenom den som hastigast, och vill inte ge några kommentarer än, säger han.

Mannens försvarsadvokat Magnus Altin kommer dock med största sannolikhet att överklaga domen.

– Vi har gått igenom den men ska granska den ytterligare. Min klient är nöjd med att han frias från misshandel och ofredande men är oförstående till hur domstolen kommit fram till den fällande domen. Han känner sig lite uthängd av polisen och till viss del media där han framställs som ett monster och mamman som en ängel och riktigt så är det inte om man läser domen, säger Magnus Altin.

– Jag tycker att man kan läsa mellan raderna i domen att varken mamman eller sonen känns helt trovärdiga, fortsätter Altin.