Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för krogbrand

Fem av sju åtalade har nu fått sina domar för att de försökt spränga en krog i Nyköping. Men den 61-årige uppdrags­givaren från Södertälje ska först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Domarna mot de sju män som åtalats för höstens attentat mot nattklubben Tellus i Nyköping har nu med två undantag fallit. En grovt kriminell 33-åring från Botkyrka, som fick uppdraget av den 61-årige Södertäljebon att förstöra krogen, döms till fem års fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Två män i 20-årsåldern från Skärholmen döms till tre års fängelse för samma brott. En av dem greps på platsen den 9 oktober efter att ha apterat en rörbomb på krogens altan – ett av flera attentatsförsök. Bomben kunde detoneras med hjälp av en mobiltelefonsignal – som tur var hann detta inte ske.

Vid provsprängningar har framkommit att bomben förvisso var livsfarlig, men orsakade i första hand sprängskada, däremot ingen brand. Därför döms männen inte för grov mordbrand som åklagaren yrkat utan för allmänfarlig ödeläggelse, för vilket maxstraffet är 8 år.

Dramats centralfigur, den 61-årige Ronnabon, delgavs ingen dom på onsdagen. Han och den 35-årige bombteknikern från Norsborg ska först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vilket beräknas ta minst fyra veckor. Åklagaren har yrkat på ett långt fängelsestraff för försök till grov mordbrand, till och med att domstolen ska överväga livstids fängelse. Men så ser det alltså inte ut att bli.