Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för inbrottsligan

Fängelse och utvisning – nu har domen fallit mot den chilenska inbrottsligan. Men stöldgods för hundratusentals kronor har sålts vidare eller försvunnit ur landet.

De greps, de släpptes och greps igen – nu har den chilenska inbrottsligan som härjade i somras dömts för mängder av inbrottsstölder runt om i Stockholms- och Uppsala län.

– En 46-årig man med adress på Södermalm dömdes till två och ett halvt års fängelse för medhjälp och delaktighet i grova stölder.

– Två män, 19 och 17 år gamla, dömdes till fem års utvisning och åtta månaders fängelse respektive åtta månaders sluten ungdomsvård för flera grova stölder

i bostäder.

Ligan är enligt polisen en av många välorganiserade grupper som utnyttjat att EU:s inre gränskontroll försvunnit. 19-åringen kom från Chile via Tyskland där han dömts för liknande brottslighet.

De två yngre männen har rest till Sverige med uppgift att stjäla. 46-åringen, som bott i landet lång tid, har varit deras ”garant”, som stått för bilar, kartor och hjälpt till med bostad. Bilarna har sedan skrivits över på en heroinmissbrukare som agerat målvakt.

– Den här ligan har begått mängder av inbrott, särskilt nere i Södertälje, säger Sven-Olof Lundin vid Uppsalapolisen som hållit i utredningen.

Ligorna ligger bakom explosionen av bostadsinbrott i länet de senaste åren. Men straffen är inte särskilt avskräckande med tanke på förtjänsten.

Sedan inbrottstjuvarna fångades på bild av ett Nykvarnspar på Allévägen den 14 augusti, till dess att hela ligan var gripen i höstas, har polisen lyckats knyta dem till tio andra inbrott där stöldvärdet uppgår till totalt 618 257 kronor. I ytterligare två inbrott är stöldsumman okänd.

Det handlar om kontanter, smycken, elektronikprylar och i vissa fall vapen som stulits. Nästan inget har återfunnits, det mesta tros ha sålts eller skickats över Atlanten i paket.

– Men det är som vanligt bara en tiondel av alla inbrott som begåtts som går till åtal, säger Sven-Olof Lundin.

Den 10 september greps ligan vid Statoil i Järna tack vare ett ingripande av två Hölöbor, men släpptes av den jourhavande åklagaren två dagar senare.

Tack vare en effektiv insats av Södertäljepolisen kunde männen bindas till stöldgods och två av dem greps på nytt. Men 19-åringen höll sig undan till den 2 november. Han har knutits till ytterligare två inbrott som begåtts under den tiden, då värden för 320 000 kronor stals.

De två yngre männen har överklagat domarna. Fallen tas upp i hovrätten i mars.