Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge på Hall: "Fick skita i papperskorg"

En fånge på Hall har anmält personal till Justitieombudsmannen, JO, för att han blivit kollektivt bestraffad, inlåst och tvingats utföra sina behov i en papperskorg i cellen.

Annons

Efter en tid av dålig stämning på avdelningen ska någon ha slängt en stol mot en personaldörr den 11 november ifjol. Fångarna på avdelningen ska då ha isolerats i sina celler.

Den 26-årige fången skriver till JO att han befann sig i gymmet när stolen kastades och inte hade med saken att göra, ändå straffades han, skriver han i sin anmälan till JO:

” ... När någon annans snesteg gör så att jag blir isolerad, åläggs restriktioner genom att förbjuda att ringa, min entimmespromenad dras in och även få skita i en papperskorg är omänskliga förhållanden för att personal vägrar hämta en till toaletten ...”

Kriminalvården uppger i sitt svar till JO att anstalten bedömde att det var nödvändigt att hålla de intagna avskilda för att upprätta ordning och säkerhet.

”Under den tiden får de gå på toaletten i den ordning de signalerar om det. Är det flera som vill gå på toaletten så medför detta en viss väntetid”, skriver kriminalvården.

Annons