Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fånge på Hall: "Fick skita i papperskorg"

En fånge på Hall har anmält personal till Justitieombudsmannen, JO, för att han blivit kollektivt bestraffad, inlåst och tvingats utföra sina behov i en papperskorg i cellen.

Annons

Efter en tid av dålig stämning på avdelningen ska någon ha slängt en stol mot en personaldörr den 11 november ifjol. Fångarna på avdelningen ska då ha isolerats i sina celler.

Den 26-årige fången skriver till JO att han befann sig i gymmet när stolen kastades och inte hade med saken att göra, ändå straffades han, skriver han i sin anmälan till JO:

” ... När någon annans snesteg gör så att jag blir isolerad, åläggs restriktioner genom att förbjuda att ringa, min entimmespromenad dras in och även få skita i en papperskorg är omänskliga förhållanden för att personal vägrar hämta en till toaletten ...”

Kriminalvården uppger i sitt svar till JO att anstalten bedömde att det var nödvändigt att hålla de intagna avskilda för att upprätta ordning och säkerhet.

”Under den tiden får de gå på toaletten i den ordning de signalerar om det. Är det flera som vill gå på toaletten så medför detta en viss väntetid”, skriver kriminalvården.