Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen som plastbantat hela sitt hem

Familjen Westerberg försöker byta ut så mycket av all plast det bara går i sitt hem mot andra alternativ, som glas och plåt.

Ämnena finns överallt i vår vardag, i leksaker, elektronik, kläder, möbler, som förpackning runt vår mat och i alla våra kökslådor. Vi talar om farliga ftalater, bromerade flamskyddsmedel, bisfenol A och bly. Säkert kan det kännas hopplöst för somliga att försöka undvika dem.

Men det tycker inte familjen Westerberg i Södertälje, som sedan ett och ett halvt år håller på att ersätta tveksamma material i hemmet, främst plast, som läcker farliga ämnen. De väljer att glädjas åt var sak som förändrats till det bättre i stället för att se allt som ännu inte åtgärdats.

Det började med en rapport från Svenska Naturskyddsföreningen, berättar Karin Westerberg.

– Den handlade om hormonstörande ämnen i plast som barn utsätts för i vardagen och hur det påverkar dem, berättar hon.

Familjen bestämde sig för att försöka minska mängden plast.

– Först ersattes plast som är i direkt kontakt med mat, berättar Karin Westerberg.

Teflonpannor pensionerades och ersattes med gjutjärn, köksredskap av plast byttes ut mot dito av trä. Skärbrädorna är i dag av trä och porslin, mixerns behållare av glas. Och så vidare.

Hormonstörande ämnen finns dock på fler ställen i ett hem än i köket. Kläder och leksaker innehåller ofta plast och möbler behandlas med flamskyddsmedel.

– När det gäller möbler försöker vi välja det som inte är behandlat. Eller så köper vi begagnat, för då har det ofta gått några år och det mesta av ämnena har läckt klart, säger Karin Westerberg.

Det mesta som byts ut hemma hos familjen är sådant som tjänat ut och som ändå ska ersättas. Och undantag från plastsaneringen görs också. Med gott samvete.

– Elektronik är svårt att vara utan. Vi har inte heller kastat barnens lego eller barbiedockor, säger Karin.

Men vad gör ni med det som ni inte vill ha?– Det som är slut slänger vi. Egentligen vill vi inte ge bort något av det här, men är det fråga om lite finare kläder så skänker vi dem. Och några designade köksbänkar i vackra färger har vi sparat nere i källaren, säger Karin Westerberg.

Kläder är ett problem för sig, där exempelvis många funktionskläder innehåller plast. Här är funktionen ändå det viktigaste.

– Och det kommer fler och fler alternativ, som naturgummi och skinn impregnerat med vax. Vi som letar hela tiden märker det, säger Henrik Westerberg.

Så när familjen använt klart en sak eller ett plagg hoppas de att det kommit ett fullgott alternativ.

Så när familjen använt klart en sak aller ett plagg hoppas de att det kommit ett fullgott alternativ.

– Södertälje är ett bra ställe att bo i på när man letar hållbara alternativ, konstaterar Karin Westerberg.

Familjens ställningstagande väcker också tankar hos vänner och bekanta, berättar de.

– Visst gör det det. Det första steget då brukar vara att matlådan i plast ersätts, berättar Karin Westerberg.

Familjen Westerberg

Namn: Karin och Henrik Westerberg, 37 respektive 36 år.

Familj: Barnen Erik, 10 och Astrid, 7 samt ytterligare ett barn på väg. Till familjen räknas också katten Maja.

Bor: Villa i Mariekäll.

Gör: Karin är administrativ chef på Södertörns högskola och Henrik är ljudtekniker.

Intressen: Karin är politiskt aktiv som förtroendevald. Hon jobbar mycket med jämställdhetsfrågor och hållbarhet. Driver också bloggen ”Utan plast”. Henrik tränar och i mån av tid dansar han tango.