Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeföretag lämnade garveriet för skoaffären

Som sista annonserande firma i Familjens arkiv som vände sig till nygifta under 1950-talet har vi Elmroths skoaffär.

Detta företag firade år 1958 90-årsjubileum, en aktningsvärd ålder för en skoaffär. Men släkten Elmroth hade ännu äldre anor i vår stad, men då som en känd garvarsläkt.

Med lite god vilja kan man spåra Elmrothsläkten tillbaka till början av 1800-talet. Garvningen hade varit en betydande verksamhet i Södertälje sedan 1700-talet men stadens myndigheter utfärdade ett förbud för garvning inne i staden på grund av den fräna lukten och vattenåtgången.

Elmrotharna valde då att börja sälja skor, en närliggande verksamhet där läderkunnandet kom väl till pass. Familjen hade ett hus vid Storgatan 12 och kunde där inreda en butik.

På tomten låg ett äldre garveri utmed Garvaregatan och i den inredde Thore Lindström en radioaffär, bredvid Lindbergs fiskaffär.

Under Citysaneringen revs huset 1963 och skoaffären flyttade in i Kopparhuset, Storgatan 7.

Den Elmrothska skobutiken var välkänd och hade ett stort sortiment. Det var därför inte bara skryt när man påstod att Elmroths hade det bästa av vad landets ledande fabriker kunde prestera samt populära utländska nyheter.

Firmans slogan var ”Rätt vara – vid rätt tillfälle – till rätt pris”. Ganska fyndigt, eller hur?

När varuhuset Kringlan öppnade 1965 flyttade Elmroths skoaffär över dit. Firman köptes senare upp av en skokedja och därmed var en gammal Södertäljefirma borta.