Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj, jobb och hockey - så löser de pusslet

Familj, jobb och hockey. Men inte alltid i den ordningen. SSK-spelaren Christofer Blid och hans sambo Anna Hellerqvist har dock lyckats få ihop bitarna, med familjeliv, två barn och både jobb och hockey på heltid.

Spelarna i SSK kombinerar numera hockeyn med ett ”vanligt” jobb. Christofer Blid är dock en av få som jobbar heltid samtidigt som han spelar hockey i SSK. Och för att ta tillvaron till sin spets har Christofer också familj, med två små barn.

En ekvation som inte hade en självklar lösning när SSK hörde av sig och ville värva forwarden från Åker/Strängnäs.

Hjälten som drar ett tungt lass för att få ihop pusslet heter Anna Hellerqvist och är Christofers sambo.

– Jag var ju gravid då (när SSK hörde av sig), så jag visste att jag skulle vara hemma ett år och då hade vi bestämt att Christofer skulle spela hockey ett år till på den här nivån. Så när SSK hörde av sig, så blev vi glada. När SSK åkte ur så hoppades jag att han skulle få chansen att spela där igen. Men så var det ju ditt jobb också att diskutera med, säger Anna.

– Ja, först skulle ju SSK ha sina träningar tidigt på morgonen, det skulle inte funka för mig. Jag hade ingen lust att skjuta jobbet åt sidan. Så det tog några veckor innan det blev klart att jag kunde spela i SSK, säger Christofer.

Sedan han tackade ja till SSK har paret fått dottern Clara, och så har de tvåårige sonen Wilmer. Anna hämtar och lämnar på förskola och tar hand om det mesta därhemma – medan Christofer jobbar och spelar hockey.

Trots att han börjar sitt jobb som arbetsledare på ett bilvårdsföretag klockan sju går han ibland upp klockan fem för att träna – i familjens garage.

– Det är inte varje dag jag gör det, det får du inte skriva. Ibland tär det mer på kroppen att gå upp och träna än att få extra vila. Men jag går upp så ofta jag kan och orkar. Jag har fått ett program av en träningsform som heter tabata (högintensiv intervallträning) som jag kör i garaget.

– Ibland får jag sparka upp honom, skrattar Anna.

– Ja, det är ju lagom kul att gå upp fem, säger Christofer.

Vad motiverar dig att göra det?– Waltin, skrattar Christofer. Nejdå. Man vill vara i bra form och bidra som de andra spelarna. De kör ju fysträning varje morgon, säger Christofer.

Efter lagets isträning, som vanligtvis börjar klockan 17, åker han till slut hem till familjen. Oftast är han då hemma omkring 19.30.

– Du kan ju räkna på en hand hur många dagar i veckan du träffar dina barn, säger Anna.

– Ja, den här lilla killen kan det ta tre dagar innan jag träffar. Det är tufft att vara borta så mycket, säger Christofer och håller om Wilmer.

– Ja, det är svårt för mig att förstå hur han klarar det, säger Anna.

– Till slut blir det en vanesak. Så här är det helt enkelt. Men det är bara åtta–nio månader, säger Christofer med ett skratt. Det är så man får försöka tänka.

Hur är det för dig då, Anna?– Det underlättar mycket att vara mammaledig. Det hade varit skönt om han kunde lämna eller hämta på dagis, men det funkar ändå.

Christofer är inte sen att lyfta fram sin sambo som nyckeln till att han kan spela hockey för SSK.

– Anna ställer upp så himla mycket. Hon är en riktig hjälte. Det är väldigt skönt, säger Christofer.

Anna konstaterar att det hade varit svårt att trivas med tillvaron om hon inte själv varit intresserad av hockeyn.

– Hade jag inte gillat att han spelar hockey, då hade det ju inte gått, säger hon.

– Ja, det är hon som pushar mig, ler Christofer.

– Men ska han köra, då ska han ge hundra procent annars kan han ju lika gärna sluta, säger Anna.

Men hur de ska få ihop pusslet nästa säsong, om Christofer fortsätter att spela i SSK – det vet de inte riktigt just nu. För då är Anna tillbaka på sitt jobb som mäklare, vilket innebär arbetstid kvällar och helger.

– Ja, det vet vi inte. Då blir det annorlunda. Det har varit ett pusslande för mig, men samtidigt – det gick förut, med ett barn. Med mycket hjälp av familjen, säger Anna.

Den part som kommer i sista hand just nu, det är parets hus i Pershagen.

– Nej, när vi har ledig tid tillsammans, då vill vi bara umgås, säger Anna.

Dagens SSK-lag har få spelare med familj och barn. Tre, för att vara exakt – Christofer Blid och Jonas Westerling är två av dem. Men tuffast är det kanske för målvakten Calle Brattenberger som har familjen kvar i Vimmerby, 26 mil enkel resa från Södertälje.

– Vissa dagar är det jättejobbigt. Det blir mycket telefon, och ibland får jag åka hem en extra dag. Waltin är väldigt bra där, han förstår. Och i mån av tid kommer familjen upp och hälsar på, säger Calle Brattenberger.

Han har inte ångrat sitt val så här långt.

– Det blir ju en slags rutin kring det också. Det har funkat jättebra. Men hade jag inte haft stöd i det av min sambo Elin, då hade det såklart inte gått. Hon gör ju ett hästjobb därhemma, säger Calle Brattenberger.

Anna och Christofer

Namn: Christofer Blid och Anna Hellerqvist.

Familj: Barnen Wilmer, 2 år och Clara, 4 månader.

Yrke: Christofer är ishockeyspelare i SSK och arbetsledare på TC Bilvård i Södertälje. Anna är mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Södertälje.

Bor: Pershagen.

Position: Forward. Har gjort 19 poäng på 16 matcher i höst, åtta i SSK:s interna poängliga.

Calle Brattenberger

Ålder: 34.

Familj: Sambon Elin, dottern Alva, 1 år.

Bor: Södertälje och Vimmerby.