Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj i Mölnbo bygger isslott som väger ett ton

Tusen liter vatten har familjen i Mölnbo frusit och byggt ihop till ett flera meter högt isslott som står i deras trädgård. – Det väger säkert ett ton, som en liten bil, säger pappa Stefan Donath, 49 år.

Annons

Under de senaste två helgerna har familjen byggt på isslottet.

– Det är roligt med något som växer hela tiden. Får man lust så lägger man till ett torn eller något, säger Stefan Donath

Nu har slottet snart tio tinnar och torn, det högsta omkring tre och en halv meter.

För tio år sedan gjorde familjen sitt första isslott.

– Det var kallt ute och något roligt måste man göra. Jag bara fyllde några plastbyttor med vatten och ställde ut. Sedan funderade jag på hur man kan få ihop dem och bygga större.

Stefan Donath som är fysiklärare på Tumba gymnasium provade att spraya vatten på de glatta ytorna. När det är kallare än 15 minusgrader fryser vattnet så snabbt att delarna limmas ihop. Isblocken görs i tomma plastburkar för godis som kommer från mataffären.

– Det var min fru som kom på idén att ta pepparkaksformar och lägga på en plåt och fylla med vatten, så vi får hjärtan, gubbar och sådant, säger Stefan Donath.

Bygget engagerar hela familjen. Barnen Philip, 6 år, Christina, 9 år och Dorian, 16 år, har också hjälpt till och klistrat is.