Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falsk honung på hög EU-nivå

Ärendet med den falska honungen har landat på åklagarens bord. 19 ton fick dras tillbaka när det avslöjades att 90 procent av innehållet var något annat.

Det var vid en inspektion den 24 maj som den falska honungen upptäcktes i en butik i Solna. Trots att burkarnas etiketter bar texten ”Midyat Honung”, så innehöll de enbart tio procent äkta honung.

Kravet är 100 procent för att få säljas som honung. Den mer finstilta texten på etikettens baksida förtäljde dock att innehållet bestod av ”fruktos, glukos och honungsarom”.

– Men det är beteckningen ”honung” som är vilseledande, det är där som konsumenten tittar, säger Mathias Blomqvist, miljöinspektör i Södertälje.

Bakom produkten, som tillverkas i Turkiet, stod företaget Nebil Oyal import export i Södertälje. Den 29 maj förbjöds varan på marknaden och det som redan fanns ute skulle dras tillbaka och märkas om.

Varan hade sålts till närmare 50 mindre livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet, varav fem i Södertälje, samt till Finland och Litauen. Livsmedelsverket informerade sina motsvarigheter i de andra länderna och totalt 19 ton av produkten blev föremål för ometikettering.

Dessutom fick ärendet uppmärksamhet på högsta EU-nivå, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

Efter hästköttskandalen vill EU starta ett samarbete mellan länderna mot just fuskmat. I juli hölls ett första möte i Bryssel och där uppmärksammades Midyathonungen.

– EU-kommissionen tog upp Midyathonung som exempel under mötet. Vi hade tidigare anmält fallet till Bryssel, säger Louise Nyholm.

I dag är etiketten ”Midyat honung” ersatt. Efter att burkarna dragits tillbaka från affärerna så fick bolaget föreslå nya namn – en process som företaget ansåg miljökontoret var för sega i. Och även den turkiska ambassaden ska till Livsmedelsverket ha framfört krav på att miljökontoret i Södertälje borde jobba snabbare.

– Men jag tycker att det gick ganska snabbt ändå, cirka tio dagar. Dels kom de in med förslag som ”sirap med honungssmak” som också är fel eftersom sirap är något annat, dels har vi andra ärenden. Det var ju de som gjorde fel från början, säger Mathias Blomqvist.

Det slutliga namnet som godkändes blev ”sött smörgåstillägg med honung”. Och ett E-nummer för ett tidigare ej uppgivet färgämne tillkom även i innehållsförteckningen liksom mängden honung: 10 procent. Bolagets huvudman Nebil Oyal är inte särskilt pigg på att förklara hur felet först kunde uppstå när LT ringer.

– Det var de där nere som gjorde fel som skrev honung på etiketten!

Men enligt Blomqvist var det just Nebil Oyal själv som hade ansvaret.

– Som jag förstod det var det han som tog fram texten, säger han.

Miljökontoret har gjort en polisanmälan om brott mot livsmedelslagen och i torsdags kom ärendet in till city åklagarkammare i Stockholm.

Togs upp av EU-kommissionen

Den vilseledande märkningen av honung, importerad av ett Södertäljeföretag, togs upp på ett av EU-kommissionens sammanträden i Bryssel. EU-kommissionen företräder hela EU:s intressen: kommissionen föreslår ny lagstiftning för Europaparlamentet och ministerrådet och ser till att EU-länderna tillämpar EU-lagstiftningen på rätt sätt.

Definitionen av honung är följande enligt miljöbalken: ”Honung är det naturliga söta ämne som Apis melliferabin bereder av nektar från växter eller av sekret från levande växtdelar eller av exkret av växtsugande insekter på de levande växtdelarna, som bina samlar och omvandlar genom att förena dem med egna särskilda ämnen, deponerar, torkar, lagrar och låter utvecklas i vaxkakor”.