Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fälla träd kan kosta 100 000-tals kronor

Att olovligen fälla eller skada träd på kommunal mark kan bli en mycket dyr historia. Det gäller även träd på egen tomt som i vissa fall kräver marklov.

Annons

Träd är ett viktigt inslag i stadsbilden som bidrar till både bättre luft och vackrare miljö. De får inte huggas ner hur som helst, i vissa fall inte ens om de står på egen tomt.

I Södertälje kommun gäller det till exempel vissa tomter i Viksberg berättar parkingenjören Tomas Lindgren.

Många Södertäljebor ringer kommunen och frågar först om det är okej att fälla ett visst träd.

– Det är vi mycket tacksamma för. Vår policy är att vi ska behålla våra träd, säger parkingenjör Tomas Lindgren.

Men det finns de som hugger ner utan att fråga, både på den egna tomten och på kommunal mark. Det senare sker fyra fem gånger per år.

Ett exempel är från i höstas då någon eller några högg ner flera björkar utmed gång- och cykelvägen i Bergvik. Vid ett av de här tillfällena filmades trädhuggarna och händelsen polisanmäldes.

– Det är fullkomligt olagligt att hugga ner på det här viset. Det var fina björkar som var 20–25 år gamla, säger Tomas Lindgren.

Det är oklart om det är samma gärningsmän som ligger bakom alla fällningar. Oavsett vem eller vilka de skyldiga är har Tomas Lindgren väldigt svårt att förstå motivet.

– Tog man ner dem för att man ville ha bättre utsikt så har man ju ändå större träd bakom som skymmer sikten, förklarar han.

Han hoppas att fallet får rättslig påföljd.

– Det är inte bra om man kommer undan. Det kan bli ryktesspridning och folk kan få för sig att det är okej att hugga ner utan lov.

Men att inte ringa och fråga kan bli ekonomiskt kännbart. Just i Viksberg har en fastighetsägare nyligen dömts att betala drygt 11 000 kronor till stadsbyggnadsnämnden efter att huggit ner en ek på sin tomt.

Fastighetsägaren, som även olovligen ändrat marknivån, sökte marklov först i efterhand vilket kommunen biföll.

Tomas Lindgren känner inte till detta fall, men säger att 11 000 kronor inte är mycket pengar i sammanhanget.

– Om man fäller eller skadar rötter på ett träd som står på kommunal mark så kan det kosta flera hundratusen kronor. Så 11 000 kronor låter lite.

För närvarande finns det inget nationellt regelverk kring den här typen av viten, men Alnarps lantbruksuniversitet har tagit fram en modell som kommuner ska kunna använda.

Under våren ska politikerna i Södertälje ta ställning till om den ska införas

här.

– Det är ett jättedilemma med skadade träd i hela Sverige och hur mycket

man ska betala. Jag hoppas att Alnarpsmodellen blir standard i hela landet. Då blir det samma regler för alla, och inte flytande som i dag.