Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fall av legionärssjuka i Bårstabergen

Ett konstaterat fall av legionärssjuka har påträffats i Södertälje. Telge bostäder har gått ut med information till boende och har skickat vattenprover på analys.

Det är en boende på Järpstigen i Bårstabergen som drabbats av legionärssjuka. Den äldre mannen fördes livshotande sjuk till sjukhus där han vårdades i tio dagar med penicilin och fick först i torsdags återvända hem, alltjämt med sviterna av lunginflammation.

Legionärssjukan eller legionella orsakar lunginflammation och smittar genom att man andas in små droppar av förorenat vatten. Bakterierna förökar sig i stillastående vatten mellan 18 och 45 grader och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

– När vi fick reda på att en av våra hyresgäster hade insjuknat vidtog vi en rad åtgärder, trots att vi inte vet varifrån smittan kommer, säger Janette Jardefalk, verksamhetsutvecklingschef på Telge bostäder.

Vattenprover från den aktuella bostaden har skickats på analys.

– Vi har även mätt temperaturen vid tappstället och det var 55 grader. Det har höjts till 60, säger Jardefalk.

Vid 60 grader minskar risken för smitta. Telge bostäder och Smittskyddsinstitutet bedömer i dag att det inte är någon risk för boende på Järpstigen att dricka eller duscha i vattnet. Det skriver Telge bostäder i ett informationsblad som skickats ut till de boende på gatan.

Men flera boende på Järpstigen som LT pratat med är kritiska. De menar att vattnet i ledningar under lång tid varit för kallt, inte 55 grader som TB skriver i sitt informationsblad att de uppmätt.

– Några 55 grader har vi aldrig haft i våra kranar. Det har till och med varit svårt att skölja bort fett från tallrikar efter maten, säger en av dem till LT.

– Telge bostäder har uppmätt 55 grader i det utgående vattnet vid deras central, hushållen har inte så varmt, säger en annan.

Boende är också kritiska till att Telge Bostäder skriver att ett ”misstänkt fall” av legionella rapporterats.

– Det stämmer inte, det är ett konstaterat fall och det vet de, säger en boende.

Men Janette Jardefalk menar att det alltjämt är oklart varifrån smittan kommer.

– Vi utgår från vattnet i våra lägenheter när vi skriver så och det återstår att se om det är smittat, där inväntar vi fortfarande provresultatet, säger hon.

Legionärssjukan är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen och är farligast för personer med nedsatt immunförsvar. Den är mindre farlig för friska personer.