Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faktum är att äldreomsorgen har stora problem

Annons

Vi tackar äldreomsorgsnämndens ordförande för repliken. Pia Sjöstrand (S) beskriver att hon har besökt alla verksamheter som nämnden ansvarar för. Varför inte de privata utförarna, samt deras personal och brukare? Någon krissituation inom äldreomsorgen tycks inte föreligga enligt dessa samtal.

Anmäl text- och faktafel

Vi anser dock att vi talar om två olika frågor. Vår artikel avhandlar det faktum att den politiska majoritetens löfte om ett nytt äldreboende i Lina 2021 har brutits. Därmed växer bristen på platser inom äldreomsorgen i Södertälje. För vi bygger väl nytt för att möta ett växande behov och minska kön? Något annat vore onödigt.

Sedan vi skrev artikeln har kommunstyrelsen gett stadsdirektören i uppdrag att hitta en väg att snabba på byggprocessen av boendet i Lina samt se till att detta inte händer igen. Liberalerna välkomnar detta och stödde det här initiativet i kommunstyrelsen.

Det är olyckligt att kommunen tvingas betala miljonbelopp i vite till IVO

Faktum kvarstår. Äldreomsorgsnämnden har stora problem dels med brukarnöjdheten att döma av Socialstyrelsens undersökningar, dels med ekonomin. 20 miljoner kronor i underskott 2018 på grund av fördyringen av verksamheten när allt togs in under kommunens paraply pekar särskilt på detta. Vi menar även att det är olyckligt att kommunen tvingas betala miljonbelopp i vite till IVO för att brukarna får vänta längre än tre månader på att få sitt biståndsbeslut verkställt.

Det är tydligt att den politiska ledningen för äldreomsorgen i Södertälje kommun står inför stora problem. Arbetet i äldreomsorgsnämnden skulle kunna bli mer produktivt om man kunde komma fram till gemensamma problembeskrivningar samt arbeta fram en reviderad verksamhetsplan med riktade konkreta åtgärder mot de beskrivna problemen. Skulle den politiska majoriteten i nämnden kunna lägga de ideologiska skygglapparna åt sidan?

Liberalerna är redo att bidra till ett lyft för äldreomsorgen.

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Anders Rylander (L)

ledamot äldreomsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel