Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackets krav: Lämna SD eller lämna facket

På grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna är Nader Helawi inte längre välkommen i fackförbundet Kommunal. – Jag tänker kämpa för mina rättigheter, säger Nader.

Annons

I fredags publicerade LT en artikel om Nader Helawi som kandidater för Sverigedemokraterna i höstens val till kommun- och landstingsfullmäktige.

Samma dag blev den civilingenjörsutbildade busschauffören Nader kallad till möte med representanter för fackförbundet Kommunal.

– De sa att medlemskapet i SD går emot fackets stadgar, att SD är rasistiskt och fascistiskt. Samma eftermiddag ville de ha besked om jag tänkte vara kvar i SD eller gå ur. Det kändes som att fortfarande bo i Irak och bli utsatt för förtryck.

Kommunals Peter Boström vill inte berätta vad som sas på mötet.

– Lika lite som jag skulle kommentera ett rehabfall tänker jag kommentera en diskussion jag för med enskilda medlemmar.

Hur ser du generellt på att kombinera medlemskap i SD och Kommunal?

– Att vara företrädare för Kommunal och medlem i Sverigedemokraterna är oförenligt. På samma sätt menar jag att det är oförenligt att vara företrädare för SD och medlem i Kommunal.

Nader Helawi tycker inte att Boström har grund för sina påståenden, och Nader har inga planer på att gå ur vare sig SD eller Kommunal.

Att ett fackförbund lägger sig i sina medlemmars politiska engagemang är helt fel, menar Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet som bland annat forskat om Sverigedemokraternas väljare.

– Nej, det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle.

Sannerstedt hänvisar till grundlagarna om åsiktsfrihet och föreningsfrihet.

– Det spelar principiellt ingen roll vilket parti det är – man får tycka vad man vill politiskt.

Läs mer i tisdagens papperstidning.